woensdag 7 juni 2023

Loving

Ineens kwam mij dit boek onder ogen, 'Loving: A Photographic History Of Men In Love 1850s-1950s', samengesteld door Hugh Nini en Neal Treadwell, waarin ze een selectie van hun grote verzameling vintage foto's hebben samengebracht waarop verliefde mannelijke stellen te zien zijn vanaf 1850 t/m de jaren vijftig van de vorige eeuw. Grofweg gezegd 100 jaar liefde en romantiek tussen mannen toen zich dat nog zeer in de taboesfeer bevond en er gevangenisstraf en erger op stond. Nu in de Pridemaand leek het me een mooie gelegenheid het eens onder de aandacht te brengen. Zeker nu er een aantal mensen best wel weer terug zouden willen naar 1850 waar het de lhbti+ gemeenschap betreft. 

Hun verzameling is bij toeval begonnen ergens in de late jaren negentig, de eerste foto vonden ze in een antiekwinkel in Dallas, waar twee mannen opstonden in een liefdevolle omhelzing. De foto lag tussen willekeurige foto's van een buurt in Dallas rond de jaren twintig. En zo is langzaamaan hun verzameling uitgebreid naar meer dan 3200 stuks waarvan dus een aantal zijn opgenomen in dit 336 pagina's tellende koffietafelboek. De foto's zijn zeldzaam, ze stralen liefde uit maar ook moed, moed die nodig was om de onmiskenbare blik tussen twee verliefde mensen vast te leggen om een liefdevol verleden te herdenken. Een verleden dat naar de toekomst wijst. De boodschap is voor iedereen. Het is universeel. 

Hieronder plaats ik wat foto's uit het boek en ik kan me zo voorstellen dat u het boek in uw bezit zou willen hebben. Hier kunt u het bestellen: Bruna: 'Loving' - Nini & Treadwell






© Hugh Nini, Neal Treatwell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten