zaterdag 17 februari 2024

In Memoriam: Aleksej Navalny

In opdracht van de Russische dictator en oorlogsmisdadiger Vladimir Poetin worden met enige regelmaat mensen vermoord door vergiftiging of ze worden uit een raam gegooid, soms ook old school neergeschoten. Het zijn steevast mensen die hem tegenstand bieden, daar houdt Vladimir niet van. Aleksej Navalny is zijn nieuwste slachtoffer. Nadat twee vergiftigingspogingen in 2019 en 2020 mislukten is hij op 16 februari alsnog vermoord. Dat weet iedereen, maar toch wordt er een verhaal opgehangen dat Aleksej na een wandeling onwel werd en het bewustzijn verloor, pogingen om hem te reanimeren mislukten.

Iedereen weet dat ze liegen. Ze weten zelf ook dat ze liegen. Ze weten dat wij weten dat ze liegen. Wij weten dat zij weten dat wij weten dat ze liegen. En toch blijven ze liegen. Vladimir en zijn entourage blijven ermee wegkomen, al jaren. 

Aleksej was sinds 2009 criticus van alle corruptie in Rusland en met name ook van Vladimir. Dat hij dus op een bepaald moment uit de weg geruimd zou worden was een zekerheid, waarschijnlijk wist hij dat zelf ook, na twee mislukte vergiftigingspogingen is dat ook niet zo vreemd gedacht. Maar wat heeft die man een ongelooflijke moed gehad om telkenmale zijn stem te laten horen en ook heel veel mensen op de been te krijgen. De angst van elke dictator en daarom is hij jarenlang op alle mogelijke manieren tegengewerkt met als trieste apotheose zijn moord afgelopen vrijdag.

Aleksej is 47 jaar geworden en laat zijn vrouw, Yulia en twee kinderen, Dasha en Zakhar achter. 


Het gezin Navalny. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten