zaterdag 28 september 2024

In Memoriam: Maggie Smith

Al op 17 jarige leeftijd speelde Maggie Smith haar eerste rollen in het theater, later kwamen daar ook een schier eindeloze rij aan speelfilms, televisiefilms en -series bij. Haar laatste film was 'The Miracle Club' in 2023. Zelf vond ze acteren in films en series niet écht acteren, dat doe je in het theater was haar overtuiging. Toch heeft ze naast haar vele theaterrollen niet aan de minste tv- en filmproducties meegewerkt: o.m. 'Death On The Nile'. 'Sister Act', 'The Best Exotic Marigold Hotel' en natuurlijk haar rol van Professor Minerva McGonagall in de Harry Potter filmreeks en die van Gravin Douairière Violet Crawley in de gelauwerde tv serie 'Downton Abbey'. Met die laatste rol kwam laat in haar leven, tegen wil en dank, de echte sterrenstatus.

Maggie werd daar ongemakkelijk van. In een tv interview vertelde ze dat ze voor Downton, gewoon over straat kon en alleen naar een museum of voorstelling kon gaan, niemand herkende haar, maar dat was plots welhaast onmogelijk geworden. "Je bent blij dat Downton nu klaar is hè?" vroeg de interviewer. Ze antwoordde bevestigend eraan toevoegend: "Maar het is toch ook wel genoeg nu, die vrouw was aan het eind minstens over de honderd. Op de vraag of ze er zelf wel eens naar heeft gekeken, keek ze een beetje betrapt en schudde voorzichtig van nee, "Maar ze hebben me de DVD-box gegeven, dus ik kan het altijd nog gaan kijken", voegde ze eraan toe. Dat is wat ik zo leuk vond aan Maggie, naast de geweldige rollen die ze speelde, die lekkere Britse nuchterheid en zelfspot. Ook de reactie die ze aan een kind gaf die haar aanstaarde en na verloop van tijd vroeg of ze écht in een kat kon veranderen: "Nee, natuurlijk niet!" Heerlijke vrouw!

Van 1967 tot 1975 was ze getrouwd met Robert Stephens en zij kregen twee kinderen, Chris en Toby die beiden ook zijn gaan acteren. In 1975 trouwde Maggie met Alan Beverley Cross en ze bleven getrouwd tot aan zijn dood in 1998. Ze heeft vijf kleinkinderen. In 1988 kreeg Maggie de ziekte van Graves en tijdens de opnames van Harry Potter werd ze gediagnosticeerd met borstkanker, waar ze in 2009 genezen van werd verklaard. Op 27 september j.l. is Maggie overleden in het Chelsea and Westminster Hospital in Londen omringd door haar kinderen en kleinkinderen overleden, ze is 89 jaar geworden.



Professor Minerva McGonagall in 'Harry Potter'.

Gravin Douairière Violet Crawley in 'Downton Abbey'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten