vrijdag 13 december 2019

Christmas present

Ik heb een boontje voor Robbie Williams, gewoon omdat hij zo lekker zichzelf is, soms te ver doorslaat, maar altijd wel weer terugkeert naar wat voor hem belangrijk is. Hij neemt de wereld en zichzelf niet zo serieus, dat hebben we dan gemeen, maar daar houdt de gelijkenis ook wel op. Zo'n groots meeslepend leven is niets voor mij, ik hou me liever bij het voor mij bekende en maak vooral niet teveel golven.

Als iemand als Robbie dan een kerstalbum uitbrengt, een lang gekoesterde wens van hem, dan pakt hij dat meteen groots aan. Niet een lullig cd-tje met tien kerstliedjes, maar meteen een prachtig vormgegeven dubbelalbum met maar liefst 28 nummers, waarvan het overgrote deel, 20 om precies te zijn, door hemzelf zijn geschreven. De overige acht zijn bekende kerstliedjes die hij op zijn eigen wijze vertolkt.

De cd's zijn onderverdeeld in 'Christmas Past' (cd 1) en 'Christmas Future' (cd 2), samen met de titel 'Christmas Present', is het natuurlijk een leuke verwijzing naar het Charles Dickens verhaal 'A Christmas Carol' uit 1843. De dubbele betekenis van het woord 'present' komt vanwege het werkelijk oogstrelende artwork, een prachtig geïllustreerd boekje, goed tot z'n recht en je herkent er bovendien de tong in de wang van Robbie in, zoals ook in een aantal door hem geschreven nummers. Titels als 'Let's Not Go Shopping', 'Merry Kissmas' en 'Happy Birthday Jesus Christ' geven dat al aan.

Op cd 1 zijn het nummers in big band stijl waar hij al eerder succesvol in is gebleken met de albums 'Swing When You're Winning' (2001) en 'Swings Both Ways' (2013). Grappig daarop is de swing-versie van de Slade hit "Merry Xmas Everybody' in duet met Jamie Cullum. Op cd 2 brengt Robbie een wat meer eigentijdse sound. Naast Jamie Cullum, heeft hij nog meer gasten, zijn vader Pete Conway, bokser Tyron Fury, Rod Stewart, Bryan Adams en, enigszins wat misplaatst, de uitermate populaire Duits-Russische schlagerzangeres Helene Fischer die zich wat ongemakkelijk door 'Santa Baby' hijgt. Aan de andere kant is dat nummer natuurlijk zo aan Eartha Kitt verbonden dat het niet makkelijk is die oerversie te evenaren. Michael Bublé had een leuke naar een man herschreven versie op zijn kerstalbum, misschien had Robbie het ook beter alleen kunnen doen, het is namelijk niet echt een duet-nummer. Maar dit is voor mij de enige dissonant op dit meer dan geweldig leuke album.

Mocht u erg into kerstmuziek zijn, dan is dit dubbelalbum een welkome aanwinst in uw collectie, al is het alleen maar omdat er zo'n 20 nieuwe kerstnummers op staan. Het is trouwens zijn 13e nummer 1 album in het Verenigd Koninkrijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten