zondag 8 mei 2022

Happy vibes week 19

Fred Lessing is geboren in 1936 in Den Haag. Op een avond in 1942 werd de familie Lessing door een vriend gewaarschuwd dat ze op een lijst met Joden stonden voor deportatie nog diezelfde avond. De familie verliet spoorslags hun woning met enkel de kleding die ze aanhadden op dat moment. Fred heeft in de gauwigheid zijn kleine teddybeer Beer nog kunnen meepakken. De volgende drie jaar zat Fred ondergedoken op een aantal onderduikadressen zijn ware identiteit angstvallig verborgen houdend. 

Gedurende die tijd was Beer de enige die hem gezelschap hield als hij van adres naar adres ging. Het was zijn vriend en bron van geborgenheid. Na de oorlog bleef Beer bij Fred en ging met hem mee toen hij jaren later emigreerde naar de Verenigde Staten. Weer veel later werd Yad Vashem, de instelling in Jerusalem waar de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hun redders worden herdacht, het nieuwe thuis voor Beer.

Fred had er wel moeite mee om Beer zo ver weg te sturen, maar hij berichtte Yad Vashem en zei: "Ik heb met Beer gesproken en hem uitgelegd dat, voor de eerste keer ooit, we van elkaar gaan scheiden, met als reden dat hij een speciale taak moet uitvoeren. Hij moet naar Israël reizen om deel uit te gaan maken van een tentoonstelling met ander speelgoed uit die periode, waar hij de kinderen die de tentoonstelling bezoeken ons verhaal zal vertellen."

Fred Lessing en Beer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten