zaterdag 28 mei 2022

Museum

In 1941 emigreerde ze naar de Verenigde Staten waar haar zus Eva al een paar jaar eerder was heen gegaan, later volgde haar moeder Jolie en zus Magda die het door Nazi's bezette Boedapest waren ontvlucht. Maar van de vier vrouwen werd zij het meest bekend: Zsa Zsa Gabor. Pas in de jaren negentig, na de val van de muur, zette ze weer voet in haar geboorteland Hongarije. 

Intussen had ze naam gemaakt als actrice, maar meer nog als vrouw van de wereld die met haar vette Hongaarse accent een graag geziene gast was in diverse talkshows waarin ze iedereen onveranderlijk 'Dahlink' noemde en de meest hilarische quotes uit haar mouw schudde. Ook haar vele huwelijken, negen in totaal, waren een bron van verhalen en anekdotes. 

Ondanks dat ze maar heel sporadisch in Hongarije was, naast haar ouders en zussen had niemand van haar familie de oorlog overleefd, heeft de ORIGO Film Studio in Boedapest een museum geopend waar meubels, kleding, diverse persoonlijke bezittingen en foto's van Zsa Zsa te bewonderen zijn. Een Adolf Zukor en Andy Vajna museum zijn er in de filmstudio al te vinden. Het is om de Hongaarse nalatenschap aan de internationale filmindustrie kenbaar te maken. Zsa Zsa's laatse man, Frédéric von Anholt, heeft alles wat te zien is aan het museum geschonken. 

ORIGO Film Studio heeft ook plannen om een reeks films te maken over van oorsprong Hongaarse grondleggers van Hollywood. De eerste zou van Tony Curtis zijn, maar ook over het avontuurlijke leven van Zsa Zsa zou een serie gemaakt kunnen worden, want zo zegt de baas van ORIGO Horváth Márta Fekszi: "Zsa Zsa's leven en carrière zouden niet passen in één enkele filmproductie". 

Zsa Zsa is in 2016 op 99 jarige leeftijd overleden. Vijf jaar later in 2021 is drie kwart van haar as, zoals zij zelf wenste, uiteindelijk begraven op de begraafplaats Fiumei úti nemzeti sírkert in Boedapest. 


Een gedeelte uit het museum.

Zsa Zsa Gabor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten