maandag 9 mei 2022

Eurovisie Songfestival 2022 eerste halve finale 1

Morgen zullen 17 landen met elkaar de strijd aangaan om aanstaande zaterdag in de finale te staan. Vandaag de eerste 8.

Albanië
Sekret - Ronela Hajati
Fragmentarisch lied met veel etnische invloeden zoals we dat aan het begin van deze eeuw vaak zagen op het festival. Stoere vrouwen met veel harengezwaai en gestamp. Beetje saai. 

Letland
Eat Your Salad - Citi Zēni
"Instead of meat I eat veggies and pussy, I like them both fresh, like them both juicy", hij zingt het echt. Welkom op Eurovisie anno nu. Humor op het festival, ik hou ervan en ook nog met een leuke actuele boodschap want "Eat your salad, save the planet, being green is sexy as fuck", zo gaat het verder. Vrolijk nummer met even zo vrolijke jongens, sound doet een beetje denken aan Level 42. 

Litouwen
Sentimentai - Monika Liu
Dit liedje heeft qua ritme wel wat weg van de Belgische inzending van 1979 waar de zangeres van dat jaar, Micha Marah, zo'n graftakkenhekel aan had dat ze het slechts één keer heeft gezongen en nooit op de plaat heeft gezet. Dit geeft meteen al aan dat deze inzending wel lekker in het gehoor ligt, maar ook wat gedateerd is. 

Zwitserland
Boys Do Cry - Marius Bear
De schaduw van de overwinning van Duncan Laurence is een lange, want meteen bij de eerste klanken van dit lied hoor je de gelijkenis. Marius heeft het mede zelf geschreven en gecomponeerd, hij heeft dan ook zo'n echte singer-songwriter stem. Mooi liedje met een hartverwarmende videoclip, maar daar heb je op het festival (vooralsnog) niets aan. 

Slovenië
Disko - Last Pizza Slice
De backingtrack van deze inzending klinkt, zoals de titel doet vermoeden, inderdaad als een discohit uit de jaren 70. De vijf piepjonge jongens van LPS (ik moest een beetje aan de Shorts denken) hebben het zelf geschreven. Qua performance en aankleding kunnen ze nog wel wat adviesjes gebruiken, maar het ligt goed in het gehoor.

Oekraïne
Stefania - Kalush Orchestra
Rap samenvoegen met etnische klanken in een opzwepend ritme, de heren van Kalush Orchestra doen het en het werkt. Een lofzang op moeders vol vuur gebracht in prachtige kostuums. En dan te bedenken dat ze eigenlijk als tweede in de Oekraïense voorronde waren geëindigd, maar toch op het festival staan omdat de nummer één is gediskwalificeerd. We zien ze zaterdag zeker nog terug. 

Bulgarije
Intention - Intelligent Music Project
Rock op het Eurovisie Songfestival was ooit ondenkbaar, het was het domein van zangeressen in terlenka avondjaponnen die chansoneerden. Maar de winnaar van vorig jaar (Italië) liet al een wat steviger geluid horen en dat doet deze Bulgaarse inzending ook. Drie minuten lang rock zonder omhaal. Niet spectaculair maar ook niet vervelend.

Nederland
De Diepte - S10
Die manier van zingen en daarnaast die uitspraak, ik ben daar allergisch voor. Tel daar het feit bij op dat het qua opbouw met veel oehoe en ahaa wel heel erg dicht naast 'Arcade' ligt en u zult begrijpen dat ik er niet zo veel positiefs over te zeggen heb.  

Morgen de volgende negen inzendingen.


Letland: Citi Zēni



Oekraïne: Kalush Orchestra.

Slovenië: Last Pizza Slice.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten