woensdag 11 mei 2022

Eurovisie Songfestival 2022 tweede halve finale 1

Gisteren hebben we gezien dat Armenië, Griekenland, Litouwen, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Portugal, IJsland en Zwitserland door zijn naar de finale aanstaande zaterdag. Morgen gaan achtien landen strijden om ook zaterdag weer te mogen aantreden. Vandaag de eerste negen

Finland
Jezebel - Rasmus
Ja, dit is fijn. Een rocksong met de prettige vocalen van leadzanger Lauri Ylönen. Ik kan er niets vervelends aan ontdekken. Een mooi begin van de tweede halve finale. Je zit er meteen lekker in.

Israël
I.M. - Michael Ben David
Vocaal geweld en camp, dat is wat het Eurovisie Songfestival is about. Michael heeft een geweldige stem en dito uitstraling en dit liedje wordt gebracht met een uitgekiende choreografie. Dit gaat wel genoeg punten krijgen.

Servië
In Corpore Sano - Konstrakta
Konstrakta legt ons in drie minuten het belang van een gezond lichaam uit in een intrigerend maar tegelijkertijd wat monotoon lied. Wat is toch het geheim van Meghan Markle's gezonde haar? vraagt ze zich tevens af. Een eigenzinnig lied wat ook weer heel erg op de voor opgenomen backingvocalen leunt. 

Azerbeidzjan
Fade To Black - Nadir Rüstәmli
Nadir heeft een geweldige stem wat hij dan ook graag laat horen in deze bijdrage. Ook dit lied is geïnspireerd op ons' Duncan, maar voegt er wel wat eigens aan toe. Als dit goed wordt gebracht zien we Nadir vast weer terug zaterdag.

Georgië
Lock Me In - Circus Mircus
Een vrij, laten we zeggen, aparte bijdrage uit Georgië. Tekstueel stelt het niks voor, wat kreten die repetitief worden gebezigd. De melodie is wel aardig, maar overall niet iets om over naar huis te schijven. 

Malta
I Am What I Am - Emma Muscat
Wie bij het zien van deze titel meteen denkt aan het gay-anthem met de geweldig opbouw en spetterende climax, kan dat meteen weer naast zich neerleggen. Hoewel ik vermoed dat Emma hetzelfde beoogt, je mag zijn wie je bent, is dit een wat halleluja jutte peren achtig lied, en dan zijn drie minuten best lang. 

San Marino
Stripper - Achille Lauro
De San Marinese Plastic Bertrand, Achille, gaat verder waar grote broer Italië vorig jaar zo glorieus mee heeft gewonnen. Hij deed in 2019, 2020 en ook dit jaar mee aan het San Remo festival, waarvan de winnaar naar het Eurovisie Songfestival mag. Tevens deed hij aan de voorronde in San Marino mee en daar won hij met dit lied. Ik vind het wel aardig en sinds vorig jaar weten we dat deze muziek wordt gewaardeerd. 

Australië
Not The Same - Sheldon Riley
The Masked Singer en Make Up Your Mind in één. Met veel gevoel voor enigszins over de top drama brengt Sheldon zijn lied. Met grote stem en Shirley Bassey-armgebaren inclusief een ingestudeerde door emotie gebroken stem aan het eind. Maar hé, dit is het songfestival, hier mag dat en wordt het gewaardeerd. 

Cyprus
Ela - Andromache Dimitropoulou
Met dit soort authentieke Grieks-Cypriotische muziek en zang werd in de beginjaren van deze eeuw op het festival goed gescoord. En het kan nog steeds. Finale waardig, ook zonder de in beton gegoten 12 punten van Griekenland in deze ronde, die mochten gisteren al aan de bak.

Israël: Michael Ben David.

Georgië: Cirus Mircus.

San Marino: Achille Lauro.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten