dinsdag 10 mei 2022

Eurovisie Songfestival 2022 eerste halve finale 2

Na gisteren de eerste acht inzendingen te hebben besproken, vandaag de volgende negen die vanavond zullen aantreden en waarvan er tien doorgaan naar de finale aanstaande zaterdag.

Moldavië
Trenulețul - Zdob Și Zdub & Frații Advahov
Folklore met een treinreisje op weg naar Boekarest. Ik word er een beetje zenuwachtig van. Voor Zdob Și Zdub is het de derde keer dat ze aan het festival meedoen, in 2005 en 2011 bereikten ze respectievelijk een 6e en een 12e plaats. Dat gaan ze nu niet redden, ik ben zelfs bang dat ze in de voorronde blijven steken, daar helpt de hulp van de broers Advahov niet veel aan. 

Portugal
Saudade Saudade - Maro
Maro zingt met haar vier vriendinnen prachtig meerstemmig een heel eigen lied. Jammer dat ervoor gekozen is om een gedeelte in (slecht) Engels te doen. Volledig in het Portugees zou het lied meer kracht hebben gegeven.

Kroatië
Guilty Pleasure - Mia Dimšić
Een lief liedje, beetje vlak, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de danser die op Penney de Jagereske wijze deze inzending omlijst, waardoor het toch boeiend blijft. Het woord gaat dat de danser is thuisgebleven. Waarom?

Denemarken
The Show - REDDI
Als u van mijn generatie bent dan kunt u zich wellicht de Zuid Afrikaanse band Clout nog herinneren, eind jaren 70. Een rockband bestaande uit enkel vrouwen, dat was wat in die tijd. Nu is het minder opzienbarend, maar REDDI is ook zo'n band, alleen, wat een afschuwelijk nummer en wat werd er, op de Deense nationale finale vreselijk vals gezongen. Als dat maar goed komt.

Oostenrijk
Halo - Pia Maria Außerlechner & LUM!X
Ninetiesdance, waarom ook niet. LUM!X is een DJ die achter zijn draaitafel druk staat te doen en Pia Maria zingt. Dit is duidelijk een inzending die dankbaar gebruik maakt van het feit dat er vocalen op de backingtrack mogen staan, want wat er allemaal te horen is, dat doet Pia Maria niet alleen. Ik heb zo het vermoeden dat dit volledig door de mand gaat vallen. We gaan het zien. 

IJsland
Með Hækkandi Sól - Systur
Systur betekent zussen, dat had u goed, uw IJslands is zo slecht nog niet. De drie dames zijn inderdaad zusjes van elkaar en zingen in hun eigen taal een heel mooi lied over de zon die altijd weer opkomt, hoe donker de winter ook is. Prettig in het gehoor en het mag zomaar door naar zaterdag.

Griekenland
Die Together - Amanda Tenfjord
Het klinkt fantastisch in de videoclip, met haar stem in verschillende lagen opgebouwd zingt ze in een melodramatisch nummer dat het eigenlijk het beste is om samen dood te gaan nu ze uit elkaar gaan. Stemt niet echt vrolijk. Als het live goed uitgevoerd wordt kan het best wat worden.

Noorwegen
Give That Wolf A Banana - Subwoolfer
In die Eurovisiefilm werd er met een vette knipoog naar het festival gekeken en was daar een over de top inzending te zien van, zogenaamd, Rusland, 'Lion Of Love' waarin alle Eurovisie clichés zaten. Hold my beer, dacht Noorwegen, dat kan nog wel wat vetter worden aangezet, en zie hier de Noorse inzending van dit jaar. 'Before that wolf eats my grandma, give that wolf a banana', poëtischer wordt het niet. Ik mag dit soort inzendingen wel. Ook deze inzending leunt heel erg op de vocalen van de backingtrack. Hoe zing je trouwens live met een wolvenmasker op? 

Armenië
Snap - Rosa Linn
Ik moest meteen aan de jaren zestig zangeres Melanie Safka denken toen ik Rosa hoorde, en dat is een compliment. Rosa zingt op een fijne melodie een toegankelijk liedje, bijna een kinderliedje, maar het gaat over een verloren liefde. Een mooie afsluiting van de eerste halve finale.

Voor alle deelnemer heel veel succes en plezier. Morgen de eerste negen deelnemers van de tweede halve finale. 


Oostenrijk: Pia Maria Außerlechner & LUM!X




Noorwegen: Subwoolfer

Armenië: Rosa Linn


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten