zaterdag 14 mei 2022

Grand gala concours Eurovision de la chanson Européennes 2022

Vanavond is het dan zover, het 66ste Eurovisie Songfestival vanuit Turijn in Italië. Afgelopen dinsdag en donderdag hebben twintig landen zich gekwalificeerd om vanavond met elkaar en met de vijf grote landen die meteen al in de finale staan, omdat ze het meest betalen aan de EBU, de strijd aan te gaan. De winnaar van het voorafgaande jaar mag ook direct in de finale, maar dat is in dit geval Italië die al tot 'de grote vijf' behoort. U heeft die vijf inzendingen nog tegoed van me.

Duitsland
Rockstars - Malik Harris
Toen de Ierse heren op leeftijd in 1994 het festival wonnen met 'We were the rock and roll kids' was dat mede omdat je ze geloofde. Een vierentwintigjarige die zingt 'We used to be the rockstars' komt wat minder authentiek over. Hoe oud was je dan? Twaalf? Ook hoop ik voor Malik niet dat Eminem lucht krijgt van dit liedje. Het rapgedeelte is regelrecht geplagieerd van zijn nummer 'Stan', inclusief regen- en onweergeluiden. 

Frankrijk
Fulenn - Alvan & Ahez
De prettig ogende Alvan is voor dit festival een collaboratie aangegaan met de Witches of Eastwick Bretagne, Ahez. Geheel in het Bretons brengen ze dit opzwepende nummer. Hier kan niemand, ook u niet, stil bij blijven zitten. 

Italië
Brividi - Mahmood & Blanco
Mahmood eindige in 2019 als tweede achter Duncan Laurence op het festival en had er een grote hit mee. Nu heeft hij de hulp van de 19 jarige Blanco ingeroepen om nog een keer een gooi te doen naar de overwinning. Het San Remo festival hebben ze er al mee gewonnen, dat was meteen de ticket voor het Eurovsie. Hier wordt een verhaal verteld zoals alleen de Italianen dat kunnen, vol passie en met intensiteit.  Het is niet ondenkbaar dat Italië nogmaals met de eer gaat strijken. 

Spanje
SloMo - Chanel Terrero
Ook Chanel zingt mee met een backingtrack waar al heel veel vocalen opstaan, daardoor kan ze opgaan in haar ingewikkelde acrobatische choreografie met de jongens en meisjes van het ballet. Het liedje is vrolijk en niets mis mee, wel een beetje gedateerd, want begin deze eeuw was dit tralala hupsakee schering en inslag op het festival. 

Verenigd Koninkrijk
Space Man - Sam Ryder
Als men nog een Jezus zoekt voor de zoveelste revival van de rockopera 'Jesus Christ Superstar'. is Sam Ryder je man. Vocaal kan hij die zware rol met gemak aan, want wat een stem, en qua uiterlijk niks meer aan doen. Zijn festivalbijdrage toont wat hij allemaal met zijn stem kan zonder dat het pretentieus wordt met een metaforische tekst wat ergens over gaat. 

Voor alle 25 deelnemers heel veel plezier en succes!

Frankrijk: Alvan & Ahez.

Italië: Mahmood & Blanco.


Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten