vrijdag 27 mei 2022

Toen en Nu: Angela Lansbury

Angela Lansbury leerde ik kennen in haar meest bekende rol, die van Jessica Fletcher in de langlopende tv serie 'Murder She Wrote' (1984-1996). Maar toch had ik haar al veel eerder gezien als kind in de bioscoop. Ik kan me nog herinneren dat we thuis op tv een voorstukje zagen van de destijds nieuwe Disneyfilm 'Bedknobs And Broomsticks', en mijn vader zei: 'Daar gaan we in de kerstvakantie heen!' en alzo geschiedde. Het was een film in de traditie van 'Mary Poppins', met live action en animatie gecombineerd, ook werden er liedjes in gezongen en Angela had er de hoofdrol in.

Angela is geboren in Londen, maar emigreerde in 1940 met haar familie naar de Verenigde Staten, waar ze in 1951 tot Amerikaanse werd genaturaliseerd. Haar filmdebuut maakte ze in 1944 in 'Gaslight' en ontving meteen een Oscarnominatie, voor haar tweede rol in de film 'The Picture Of Dorian Gray', een jaar later  werd ze nogmaals voor een Oscar genomineerd. Op Broadway heeft ze in verschillende musicals gestaan w.o. 'Mame''Gypsy' en 'Sweeney Todd'. Voor alle drie ontving ze een Tony Award. Angela heeft een enorme staat van dienst zowel op tv als in film en theater.

In 1945 trouwde Angela met de 16 jaar oudere acteur Richard Cromwell, die homoseksueel was en hoopte daarvan af te komen door met haar te trouwen. Het huwelijk werd een jaar later ontbonden. Maar ze bleven vrienden tot aan Richards dood in 1960. In 1949 trouwde ze voor de tweede keer met acteur en producer Peter Shaw en dat huwelijk hield 54 jaar stand tot zijn dood in 2003. Ze kregen twee kinderen Anthony Peter en Deirdre Ann. 

Angela is nu 96 jaar en zal op 12 juni aanstaande een Lifetime Achievement Theatre Award ontvangen tijdens de uitreiking van de Tony Awards. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten