woensdag 18 mei 2022

Heartstopper

Gisteren, 17 mei was het de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans en Interseksefobie. Op die dag wordt er aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken. Tegelijkertijd vieren we ook de diversiteit. Nou, nou is zo'n dag echt nodig, zullen sommigen zich afvragen. Jawel, er wordt nog steeds gediscrimineerd en er vindt ook nog steeds geweld plaats tegen lhbti'ers. Op Koningsdag is er in Rotterdam een meisje in elkaar geslagen omdat de daders niet wisten/konden zien of ze een jongen of een meisje was. Gisteren was het ook wereldnieuws dat de 17 jarige profvoetballer Jake Daniels uit de kast is gekomen als homoseksueel. Het feit dat dit wereldnieuws is, geeft aan dat er nog een wereld te winnen is. 

Maar er is ook zoveel al wel gewonnen. Zo zien de jongeren van nu steeds vaker rolmodellen in films, series en boeken waarin personages voorkomen uit de lhbti-gemeenschap. Sinds 2019 is er de boekenserie 'Heartstopper'  van Alice Oseman. Graphic novels over twee jongens, die op dezelfde school zitten en verliefd worden. Sinds april dit jaar is er op Netflix een serie van. Ja, ik weet het, Netflix mag mij wel eens een aardigheidje sturen voor alle series van hen die ik met verve promoot in mijn blogjes. En valt het u ook op dat ik nu eens in de voorhoede zit, de serie is pas april 2022 op de zender verschenen en ik heb de 8 afleveringen van de eerste serie anderhalve week geleden allemaal al bekeken.

Zelden heb ik bij een serie zoveel 'awhhh' geroepen. De hoofdrolspelers Joe Locke en Kit Connor zijn te schattig en te lief als Charlie en Nick. Wereldwijd wordt deze serie positief opgepakt door jongeren, en zo hier en daar een oud mensch zoals ik, omdat ze zichzelf en/of hun gevoelens herkennen. Ja, Charlie, Nick en andere personages zoals Darcy (Kizzy Edgell) en Tara (Corinna Brown) komen ook tegenstand en onbegrip tegen, maar overall is de boodschap dat liefde liefde is no matter what. Ook de worsteling die met name Nick heeft met zichzelf wordt geweldig in beeld gebracht, kortom, ik zeg het nog maar eens, een must see. 

Er zijn vier boeken nu en mevrouw Oseman zal nog niet uitgeschreven zijn denk ik zo. Met het overweldigende succes van de serie kan het niet anders dan dat er nog meer seizoenen gaan komen. Nu al zin in!


De boeken van Alice Oseman. 

Kitt Connor (Nick) en Joe Locke (Charlie) 

De geweldig leuke cast van 'Heartstopper'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten