woensdag 11 januari 2012

Ramses de musical

Deze voorstelling is zo overweldigend, een rollercoasterrit van emoties buitengewoon goed gespeeld in een hele verrassende verhaallijn. Het publiek ziet als het ware wat er in het hoofd van de oude Ramses Shaffy omgaat. Hij herbeleefd op een avond in het verzorgingshuis momenten uit zijn leven. Hij haalt zo nu en dan wat dingen door elkaar, en zegt daarover "Mijn gedachten zijn als een boekenkast waar de planken van weg zijn, alles is er nog maar niet meer op de juiste volgorde"

De jonge Ramses komt hem opzoeken, als ook de jonge Liesbeth List en Joop Admiraal. Samen met de oude Ramses kijken we terug op zijn leven. We zien hoe hij Liesbeth ontmoet, hoe hij dol is op Joop, maar niet gewend is zich te hechten. De oude Ramses op zijn beurt komt zo nu en dan es kijken in het leven van de jonge en roept hem tot de orde, en verwerpt zijn knieval voor de commercie, en dat dat vedomde liedje "Sammy" hem z'n hele leven zal blijven achtervolgen.

Ook de minder mooie kanten van Ramses' karakter worden belicht als hij ruzie maakt met Liesbeth en haar zegt dat ze niet meer welkom is, zijn bovenmatige drankmisbruik en ongecontroleerde woedeaanvallen. Maar bovenal de man die het leven beetpakte, omarmde en genoot.

De jonge Shaffy wordt als een wervelstorm bruisend neergezet door William Spaaij, de oude Shaffy is een awardwinnende acteerprestatie van Hans Hoes, die, ook vanaf de 1e rij bizar veel op de échte Shaffy lijkt. Cindy Bell zet Liesbeth List neer zoals zij was in de jaren met Ramses tot in de kleinste details zoals houding en gebaartjes perfect gedaan. De Vlaamse Thomas Cammaert speelt Ramses' grote liefde Joop Admiraal, de onzekere partner die onverwachts op de goede momenten de juiste snaren bij Ramses weet te raken. Lidewij Benus speelt de toeverlaat van de oude Ramses Edith, die z'n verhalen aanhoort van vroeger, met hem zingt en z'n gezondheid in de gaten houdt.

Deze voorstelling verdient het om álle awards die er maar zijn te winnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten