woensdag 18 juli 2012

Boekentrends

Er zijn mensen die het hele jaar door boeken lezen en er zijn mensen die zichzelf alleen in de vakantie tijd gunnen om een boek ter hand te nemen. Nu de vakantieperiode weer is begonnen merk je direct dat er meer boeken verkocht worden, klanten rekenen echt stapeltjes af.
Er zijn ook weer duidelijke 'trends' te zien.

Mannen lezen over het algemeen minder boeken dan vrouwen, maar als er dan een titel is die mannen aanstaat is ie ook niet meer aan te slepen. Op dit moment is dat het boek "Gijp" van Michel van Egmond. Het TV-programma "Voetbal International" is een groot succes, het is een soort koffietijd voor mannen, ik heb het nooit gezien, maar het schijnt dat er wat middelbare mannen over alles en eigenlijk niets aan het keuvelen zijn. Komische noot in dat programma is René van der Gijp en over hem gaat dit boek.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig en het is dan ook een plicht van ouders om ze te laten kennismaken met boeken, het is goed voor hun taalvaardigheid, fantasie en ontwikkeling. Ouders die dat niet in hun opvoedprogramma hebben opgenomen kunnen beter een huisdier nemen i.p.v. een kind. Bij kinderboeken is het de laatste jaren zo dat als er een film van een boek of boekenreeks gemaakt wordt de boeken als warme broodjes gaan. Hary Potter boeken begonnen pas echt goed te lopen toen de films verschenen, het zelfde onlangs met de "Twilight" reeks. En nu gebeurt het zelfde met de "Hongerspelen" trilogie.
Het vult elkaar aan en kinderen leren de verschillen tussen een boek en een film zien en hoe hun fantasie anders is dan de film het verhaal vertoond.

Vrouwen lezen veel en graag en op dit moment is de "Vijftig Tinten" trilogie helemaal hot. Letterlijk.
Alle drie de delen zijn hier in Nederland vrij snel achter elkaar verschenen en staan nu dan ook alle drie in de top 10. Het laat zich het best omschrijven als (sado)pornografie voor vrouwen, en daar blijkt enorme behoefte aan te zijn, alle drie de delen zijn uitverkocht, sommige vrouwen kopen alle delen tegelijk. Als heteroseksuele man zou ik me er maar eens in verdiepen wat vrouwen nu weer van jullie willen, blijkbaar is de meevoelende metroman alweer passé en moet er weer aan de haren naar de grot gesleept worden.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten