vrijdag 7 juni 2013

Leve de dubbele moraal!

"Leve de dubbele moraal!" werd er in 1981 al gezongen in de musical "Madam" op tekst van de onnavolgbare Annie M.G. Schmidt. Ik moest er aan denken toen ik de ophef vernam over een commercial in Engeland, na enkele klachten mag de commercial niet langer worden uitgezonden omdat deze als seksistisch en vernederend voor vrouwen wordt ervaren door de klagers.

Pamela Anderson speelt in de bewuste commercial een bazin op een kantoor vol mannelijk personeel. Tijdens een vergadering komt een sexy assistente langs met koffie die haar vraagt of ze er soms room in wil. Vervolgens begint één van de mannelijke werknemers te fantaseren over de dames, in zijn dagdromen zijn de twee halfnaakt en gooien ze koffieroom over elkaar heen.

Over een andere commercial, die van diet Coca Cola, waarin 5 vrouwen in een park een tuinman bezig zien en zichtbaar opgewonden raken bij die aanblik, heb ik niemand over seksisme en vernederend voor mannen horen praten. Één van hen rolt een blikje cola zijn kant op en gebaart hem dat ie die kan drinken, door het rollen spuit alle cola over zijn shirt die ie dan tot genoegen van de dames uit doet en ontbloot verder werkt.

Ik vermoed dat de klagers vooral onder van die onbespoten, macrobiotische, onaantrekkelijke, lichaamshaar behoudende, zich nog in de jaren 70 wanende, boos-op-alle-mannen-feministes gezocht moeten worden.

De maker van het spotje met Pamela snapt de ophef niet. Juist omdat zij de rol van bazin speelt zou het helemaal niet seksistisch zijn, vindt hij.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten