vrijdag 11 april 2014

Veilig pesten

Bij RTL 5 hadden ze zich geen betere reclame kunnen voorstellen dan de commotie die er is ontstaan door het nog uit te zenden programma "Project P: Stop Het Pesten". De gepeste leerlingen laten daar middels een verborgen camera zien wat zij dagelijks meemaken aan pesterijen. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet is niet zo blij met deze werkwijze en is naar de rechter gestapt om het programma niet te laten uitzenden.

Een woordvoerder van de school zag ik op TV zeggen: "Dit hoort niet op deze manier te worden aangepakt, maar binnen de veiligheid van de school". De VEILIGHEID van de school. Veiligheid, hij zei het echt. Welke veiligheid?! Er is zeker één leerling die zich helemaal niet veilig voelt, die wordt namelijk dagelijks gepest, binnen die veiligheid van jouw school. Ik zou als school deze man niet meer in het openbaar laten spreken.

Goed dit gezegd hebbende, zitten we met een op sensatie beluste commerciële zender die zijn verminderd toerekeningsvatbare achterban moet blijven voeden met uitzendingen van bedenkelijk allooi. En aan de andere kant hebben we het probleem van gepeste kinderen op scholen. Ik vind het geen gelukkige combinatie, want ik zag Johnny de Mol van de week in de camera strijdlustig zeggen dat hij jou wel even komt helpen als je wordt gepest, maar Johnny gaat ook weer weg, en dan? Hoe reageren de pesters zich dan af op het slachtoffer?

Pesten móet zeker worden aangepakt, en laat ik ervan uit gaan dat RTL 5 en Johnny het goed bedoelen, maar het is een taak van de scholen en de ouders zelf, daar past geen camera bij, daar is het veel te serieus en ingrijpend voor. Ik weet dat vriend Harry, die docent is, op zijn school er steevast aandacht aan besteed en zegt dat het voor de school en de leerkrachten niet altijd zichtbaar is omdat de gepeste leerling zich schaamt dat hij of zij gepest wordt, en dat zal op meer scholen zo zijn, en zolang dat nog moeilijk is om in beeld te krijgen vind ik zo'n programma niet wenselijk, hoe goed bedoeld misschien ook.

Daarnaast is het het Einstein Lyceum natuurlijk te doen om hun 'goede naam' hoog te houden, die door deze hele charade al min of meer door het slijk is gehaald, want die 'veilige' omgeving is natuurlijk stierenpoep.
Het enige wat uit deze hele toestand naar voren komt is dat er nog heel veel werk valt te verrichten op het gebied van pesten op scholen, en ik ben er van overtuigd dat het op veel scholen weer wat hoger op de agenda komt te staan, en dat is positief. Maar laat de gepeste leerling alsjeblieft centraal staan in deze kwestie en niet de kijkcijfers of de zogenaamde goede naam van de school.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten