dinsdag 5 augustus 2014

Smerige vertoning

Afgelopen week was er weer de jaarlijkse Gay Pride week in Amsterdam met als hoogtepunt natuurlijk de canal parade op zaterdag. Dana International, Conchita Wurst waren de internationale iconen die beiden op een boot mee vaarden, daarnaast talloze meer of minder bekende Nederlanders als Gerard Joling, Tim Douwsma, Ruth Jacott en de onvermijdelijke Willeke Alberti. Zelf ga ik er nooit heen want, het mag zo langzamerhand wel bekend zijn bij mijn lezers, ik kan niet zo goed tegen te veel mensen bij elkaar, wat niet wil zeggen dat ik de homo's lesbiennes, biseksuelen en transgenders geen warm hart toe draag en ik ze dit feest niet gun. Ik vind het geweldig dat het in Nederland kan en zolang er nog 76 landen op de wereld zijn waar homoseksualiteit verboden is en er soms zelfs de doodstraf (!) op staat, is de strijd nog niet gestreden.

"In Nederland is dat toch helemaal niet meer nodig, hier kan en mag toch alles al op dit gebied", hoor je soms mensen nog zeggen, maar hoewel er inderdaad in de loop der tijd veel gewonnen is voor deze groep mensen, is er hier en daar nog wel wat te beschaven. Ik noem als voorbeeld de tweet die de Groningse rechercheur Remco de Jong nodig vond om te plaatsen: "Ik blijf het een smerige vertoning vinden die Gay Pride. Jammer dat @Elsevier spreekt van 'Hollands glorie'. Beter past 'Hollands goorie'. 
Let wel, we hebben het hier niet over een aankomend agentje in opleiding die op deze overcompenserende manier zijn stoer,- of mannelijkheid wil bewijzen, maar over een rechercheur. Mag Remco dit niet vinden dan in een vrij land als Nederland? Túúrlijk mag hij dat vinden, maar moet hij er, zijn maatschappelijke positie in ogenschouw genomen, over twitteren?

De woordvoerder van de Stichting Amsterdam Gay Pride, persvoorlichter van het COC en de Groningse politie vinden van niet. Remco moet op het matje komen liet de politie Groningen weten, zij zijn allerminst gelukkig met dit voorval, over de eventuele consequenties kunnen ze nog niet vooruitlopen. Na alle ophef tweette Remco dat zijn persoonlijke mening losstaat van zijn ambtelijke handelen. Bij SAGP en COC gaat dit er niet in. 'Dat is te gemakkelijk, hij vertegenwoordigd óók de politie.
Remco heeft zijn Twitter account inmiddels verwijderd.

Conchita Wurst
Dana International


Willeke Alberti

Geen opmerkingen:

Een reactie posten