dinsdag 30 april 2019

Anti-vaxxers gone mad

Er was een tijd dat enkel diep gelovigen, hier in Nederland voornamelijk geconcentreerd op de 'Biblebelt', hun door God gegeven kinderen niet lieten vaccineren. Hun credo is dat God geeft en neemt, en dat in het laatste geval is er in die kringen zo weer één bijgemaakt. Zo lang Gods water.... Maar het niet laten vaccineren van kinderen lijkt nu een soort modegril te zijn onder hippe bakfietsouders. Waar anders dan in de Verenigde Staten weten de anti-vaxxers van gekkigheid niet wat ze moeten aanvoeren om hun gelijk te onderbouwen. Aan de andere kant, niet zo verwonderlijk, het is het land waar Donald Trump is gekozen als president, dat geeft wel al iets weg over een groot deel van de bevolking.

De Amerikaanse actrice Maureen McCormick wist niet wat ze meemaakte toen ze ontdekte dat beelden van haar, en haar collega's uit de jaren zeventig sitcom "The Brady Bunch", door de lobby van vaccinatieweigeraars worden ingezet in hun strijd. De nu 62 jarige Maureen speelde oudste dochter Marcia in die serie van het samengestelde gezin met zes kinderen. Er is een aflevering waarin de kinderen allemaal de mazelen krijgen. De moeder van het gezin beschrijft de symptomen als 'verhoging, een hoop stippels en een grote glimlach'. De zieke kinderen hoeven niet naar school blijven thuis en doen spelletjes. Maureen zegt als Marcia: 'Als je dan toch ziek moet worden gaat er niets boven de mazelen'.

Lieve mensen het is een comedy, uit de jaren zeventig notabene, maar de anti-vaxxers grijpen alles aan voor hun missie, en met name die laatste quote wordt vaak als meme gedeeld door hen. Tot grote frustratie en boosheid van Maureen, ze zegt het zorgwekkend te vinden, 'Ik ben een moeder en mijn dochter is gevaccineerd!'

Maureen McCormick nu.

Maureen in het midden achteraan met haar 'Brady Bunch'-collega's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten