woensdag 24 april 2019

Herinnert U zich deze nog? #137

TONIA
"UN PEU DE POIVRE UN PEU DE SEL"
1966
Geen hitnotering



Nu het Eurovisie Songfestival nakende is, is het leuk om eens terug te gaan in het verleden en wel naar het jaar 1966. Een jaar eerder had het voor die tijd populaire genre z'n intrede gedaan, en met succes. France Gall won voor Luxemburg met het vrolijke, niet helemaal zuiver gezongen, "Poupée De Cire Poupée de Son". Het jaar erna zond België de van oorsprong Nederlandse maar in 1965 tot Belg genaturaliseerde Arlette Dominicus, die onder de artiestennaam Tonia opereerde naar het festival, met net zo'n vrolijk liedje als van France. 

Begin jaren zestig werd Tonia ontdekt en kwam voor Nederland uit in een internationale zangwedstrijd wat haar een platencontract opleverde. Ze nam verschillende singles op in het Nederlands en Frans. Ze deed aan verschillende zangwedstrijden mee en in 1966 dus voor België op het Eurovisie Songfestival. Ze behaalde met dit liedje een mooie vierde plaats, het beste resultaat dat België tot dan toe had behaald.

Later nam Tonia veel Duitstalige singles op en deed mee aan schlagerwedstrijden en zelfs aan de voorronde in Duitsland om namens dat land deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival van 1973 met het liedje "Sebastian", maar ze werd niet gekozen. 

Momenteel is Tonia 72 jaar, en getrouwd met Paul Bourdiaudhy, haar laatste plaatopname dateert alweer uit 1982. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten