maandag 29 april 2019

Wat een week!

Mijn week? Ik had een prima week, fijn gewerkt, daarnaast me vermaakt in en om het huis. Nee ik heb het over hoe de afgelopen week moet zijn geweest voor (extreem) rechts Nederland, of zoals ze zichzelf zien, onze 'slechtmenschen'. Het zijn over het algemeen al geen vrolijke lachebekjes als je hun vaak zure berichtjes en reacties leest over wat er zich zoal in de maatschappij afspeelt, vol met afgunst naar anderen toe die een bot toegeworpen krijgen, bang dat ze iets zouden moeten inleveren voor het klimaat, een auto wegdoen, minder op vakantie of godbetert minder inkomen, dat soort schrikbeelden. Maar gelukkig hadden zij hun rots in de branding, die de laatste verkiezingen buitengewoon grote winst had geboekt en het allemaal precies zei zoals zij het bedoelden. Althans daar gokten ze op, want hun Latijn was wat roestig geworden, en uilen van minerva en boreale samenleving, ze hadden geen idee. Maar hun Thierry zei het, dan moest het wel goed zijn dus klapten en joelden ze er op los. Dronken van euforie plaatsten ze berichtjes op sociale media dat er vanaf nu toch een hele ander wind ging waaien; De Kooimanwind Baudetwind.

Maar ja, zoals de recente geschiedenis ons heeft geleerd, extreem-rechtse partijen, je kunt erop wachten, er komt altijd gekrakeel in de gelederen, want alfamannetjes bij elkaar is vragen om moeilijkheden, en die waren er dan ook afgelopen week. Een interview in het NRC van de tweede man van het Forum voor Democratie, Henk Ottten, was het startsein voor moddergooien op sociale media door Thierry over Henk en Henk over Thierry. Thierry wende voedselvergiftiging voor om de pers niet te woord te hoeven staan, dat werd de taak van de hoogbejaarde Theo Hiddema. U weet allemaal wat er gebeurd is, u volgt het nieuws ook, bottomline is dat daar waar ze voor vreesden, 'LPF-achtige toestanden' nog niet begint te beschrijven waar Forum voor Democratie nu middenin zit.

Ook kwam afgelopen week aan het licht dat er Kamerleden zijn die meer onkostenvergoeding ontvangen dan waar ze recht op hebben, simpelweg door hun woonplaats waar ze werkelijk wonen te verzwijgen en zover mogelijk van Den Haag als hun domicilie aanvinken. Theo Hiddema van FvD heeft Maastricht opgegeven, maar woont in Amsterdam. Voor hem zou beginnende dementie als verzachtende omstandigheid aangevoerd kunnen worden, maar de menselijke pinguïn van de PVV Dion Graus doet ook al jaren alsof hij in Heerlen woont, terwijl hij praktisch op de deurmat van Den Haag woont in Voorburg. Zij krijgen hiervoor €24.000 per jaar bovenop hun riante salaris.

En dan heb ik het nog maar niet over VVD senator Anne-Wil Duthler die vanwege machtsmisbruik, oplichting en valsheid in geschrifte te verstaan is gegeven dat ze moet vertrekken. Ik ben de tel een beetje kwijt over hoeveel VVD'ers er vanwege integriteitskwesties het veld hebben moeten ruimen, maar er is een speciale website voor in het leven geroepen om een beetje bij te blijven: Is er een VVD'ers opgestapt?

En alsof dat niet genoeg is voor de arme 'slechtmenschen', is het programma voor (extreem) rechts Nederland van Robert Jensen gestopt wegens te lage kijkcijfers. Het enige wat daar uitdijde was Robert zelf. Ook voor de (extreem) rechtse tv-programma's "WNL" en "Powned" ziet de toekomst er niet heel goed uit. Er is te weinig interesse. Robert gaat online door met z'n eigen website en podcasts, en dat lijkt me verstandig, want als er iets is waar de (extreem) rechtse mensch dol op is, dan is het om zijn mening luid en duidelijk te verkondigen in de diverse internetfora, weliswaar veelal met een anoniem account, maar toch.

Bijzonder is wel dat de achterban van deze publieke figuren die bij andersdenkenden als zij een misstap begaan meteen (anoniem) met pek en veren klaarstaan in deze kwesties zich plots heel rustig houden, om na de geweldige uitzending van "Even Tot Hier" van Jeroen Woe en Niels van der Laan afgelopen zaterdag weer als vanouds los te gaan over de relativerende met veel humor gebrachte kijk op wat zich afgelopen week heeft afgespeeld in met name politiek Den Haag. Zoals ik al zei, humor, ironie en lichtvoetigheid zijn niet echt de karaktereigenschappen van de ware 'slechtmensch'.

Henk Otten en Thierry Baudet.

Dion Graus.

Robert Jensen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten