zaterdag 6 april 2019

Niets is voor eeuwig


Voor de laatste keer zal ik vandaag m'n column voorlezen in het radioprogramma 'Uit De Kast'. 

In het prachtige lied “Het Dorp”  van Wim Sonneveld, waarin hij terugkijkt op zijn jeugd komt de zin voor ‘Ik was een kind en wist niet beter dan dat het nooit voorbij zou gaan’. Als kind denk je dat het leven zoals je het kent altijd zo zal blijven. Bij het opgroeien komen in die veronderstelling al de eerste barstjes, het is niet heel erg, het hoort bij het volwassen worden. Maar toch, ook als volwassenen houden we onszelf, tegen beter weten in, graag voor dat ‘het altijd zo zal blijven’. En ‘het’ kan voor heel veel staan. De relatie die je aangaat met een ander bijvoorbeeld, die is voor eeuwig, daar kan niets of niemand tussenkomen,  jullie zijn zo verliefd en gaan helemaal in elkaar op. Maar gaandeweg het leven zullen velen merken dat die eerste liefde die niet stuk kon, toch op een bepaald moment voorbij is gegaan, om wat voor reden dan ook. Misschien komt er een nieuwe liefde of komen er zelfs meerdere liefdes op je pad, maar je weet nu dat alles stuk kan, en tegelijkertijd dat de wereld er niet door eindigt. Er komt altijd weer iets anders voor in de plaats als er wat wegvalt, je moet alleen het zilveren lijntje willen en kunnen zien.

Ik had nooit gedacht dat het grootwinkelbedrijf waar ik vijfendertig jaar werkzaam was en wat al meer dan honderdtwintig jaar bestond failliet zou kunnen gaan, maar drie jaar geleden was dat toch aan de orde. Om mij heen zag ik collega’s die diep in de ontkenning zaten en tot het laatst toe nog bleven geloven in een soort wonder, ook al was het hele jaar voorafgaand aan het uiteindelijke faillissement al duidelijk dat er niets meer te redden viel. Dat ik me al voorbereidde op het onvermijdelijke werd door sommigen met argusogen bekeken. Negativiteit werd me zelfs verweten, maar toen het puntje bij paaltje kwam werden collega’s met vragen naar mij doorgestuurd omdat ik me al enigszins had ingelezen in het hoe en wat van het werkloos zijn na een faillissement. Ook de baan bij een gerenommeerd bedrijf bleek geen eeuwigheidswaarde te hebben, en ook hier kwam naar voren dat de wereld gewoon doordraaide en je na zoveel jaren werken gerust even tijd kon nemen om je te heroriënteren en te genieten van de plotselinge tijdelijke vrije tijd. Het eerder genoemde zilveren lijntje.

Niets is voor eeuwig is een begrip waar je met de jaren steeds meer in gaat berusten. Je verliest dierbare mensen om je heen en het zijn de mooie herinneringen die blijven en die je ook koestert. Vriendschappen die voor het leven leken, blijken toch ook, net als relaties, een houdbaarheidsdatum te hebben, maar het zijn de leuke momenten samen, waarbij plezier werd beleefd en veel werd gelachen, wat je onthoudt en waar je met een glimlach aan terugdenkt. Van wrok blijven koesteren en blijven hangen in waarom het mis ging krijg je haaruitval, en word je verbitterd, oud en dik. En wie wil er verbitterd, oud, dik en kaal zijn? In “The Sound Of Music” werd het al gezegd, daar waar een deur dicht gaat, gaat er ergens weer een raam open.

Vandaag beleven we de laatste uitzending van het radioprogramma “Uit De Kast”, na zes jaar en honderd uitzendingen is het voorbij. Onze eindredacteur vind het mooi geweest en gaat in zijn drukke leven zijn pijlen op weer nieuwe avonturen richten. Zelf ben ik twee en een half jaar verbonden geweest aan het programma als columnist en heb met veel plezier twee keer in de maand een column geschreven die geconformeerd was aan het onderwerp van de uitzending. Het was leuk om in opdracht te schrijven, waarbij ook ruimte was voor mijn eigen visie en interpretatie. De ene keer was het makkelijker om te doen dan de andere keer, maar dat maakte de uitdaging alleen maar groter.

Er is hoop op een doorstart van het programma met iemand die de rol van eindredacteur op zich wil nemen. Voor mezelf heb ik besloten dat mocht dat zo zijn, en ik hoop het van harte, ik niet mee zal gaan. In die twee en een half jaar heb ik mijn zegje in het programma kunnen doen, en is het goed als iemand anders, met weer een andere kijk op dingen, dat overneemt mocht er een vervolg komen. Het blijft belangrijk om de stem van en voor de lhbt- gemeenschap te laten horen, juist in deze tijd waarin, zoals regelmatig is besproken in onze uitzendingen, de acceptatie van lhbt’ers minder lijkt te worden.

Maar een geruststelling voor alle luisteraars en lezers van mijn columns van wie ik zoveel lieve hartverwarmende reacties heb mogen ontvangen, ik blijf schrijven! Allereerst natuurlijk mijn dagelijkse blog ‘Aidan’s World’ , www.dutchaidan.blogspot.com,  maar ook voor onze vrienden van RTV Oost, ‘Roze Golf’ in Hengelo, ga ik een tweewekelijkse column schrijven voor en vaak ook over de lhbt-community. Zij plaatsten mijn column voor ‘Uit De Kast’ al op hun webpagina en hebben me verzocht om door te gaan met het schrijven van columns, een verzoek waaraan ik graag voldoe. Ze zijn te lezen op www.rozegolf.net onder het kopje ‘column’ of op hun Facebookpagina. Op hun website zijn naast de columns die ik nog ga schrijven ook alle columns van het radioprogramma ‘Uit De Kast’ nog na te lezen.

Zoals ik al zei in het begin, niets is voor eeuwig, ook het mooie radioprogramma ‘Uit De Kast’ kent een einde, of op z’n minst een pauze. Ik heb het erg leuk gevonden om deel uit te maken van deze radiofamilie, ik heb er geweldige en lieve mensen door leren kennen, Jan, Noes, Quirine, René, Sandor, Sanjana, Sjoerd, Sofie, Vanessa en alle fantastische en inspirerende gasten met hun prachtige en soms ontroerende en confronterende verhalen. We zeggen geen vaarwel, maar tot ziens en ik wens jullie en onze luisteraars allemaal stuk voor stuk veel liefde toe, want dat is toch het mooiste wat er is. Ik doe het bij monde van de grote Shirley Bassey, ‘I Wish You Love’.



                                                                 'I Wish You Love' - Shirley Bassey 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten