donderdag 19 december 2019

Here's Boomer

Als u zich de tv-serie 'Here's Boomer' nog levendig voor de geest kunt halen, is de kans groot dat u tot de generatie behoort die als reactie op uw reactie's een kort en bondig 'OK boomer' als antwoord krijgt. En nee, dan heeft het niets te maken met het schrandere hondje uit de tv-serie. Uw zienswijze en opvattingen worden dan gezien als achterhaald en conservatief, terwijl uzelf sterk van mening bent dat u iemand bent met ervaring en aan de praktijk getoetste geijkte en werkende ideeën.

De eerste gedachte die bij mij opkomt als ik 'OK boomer' zie staan, is dat het gericht is aan een boze witte man van 65 jaar of ouder, die, omdat hij toch niet zo lang meer hoeft, die hele klimaatdiscussie humbug vindt, plotseling overal traditie in ziet die van hem wordt afgenomen en warm loopt voor extreem rechtse opvattingen en dientengevolge het sinds dit jaar heeft over 'onze' boeren wiens buitensporige protestacties hij volledig steunt. Maar dat is dan toch te kort door de bocht.

Ten eerste kunnen boomers ook vrouwen zijn en mensen van kleur, ten tweede is de term boomer op verschillende manieren te interpreteren. Het kan duiden op de generatie babyboomers geboren na de oorlog (1946-1955), maar de boomer van 'OK boomer' hoeft niet per se over een bejaard persoon te gaan, het gaat meer over de conservatieve ideeën die men er op na houdt. Twintigers of dertigers kunnen ook vanwege hun ideeën het 'OK boomer' predicaat krijgen. Thierry Baudet is een duidelijke 'OK boomer' bijvoorbeeld en de man is ergens eind dertig.

En vergis je niet, als je de hele generatie van boven de 65 wegzet als 'OK boomers' doe je ze erg te kort. Juist in die generatie zaten, en zitten, velen die meer democratie en vrijheid wilden en die hebben gestreden voor idealen en gelijkheid, net zoals veel millennials dat nu ook doen.

Kortom, een babyboomer van 68 en een millennial van 18 kunnen beiden zij aan zij gaan in klimaatprotesten, terwijl er anderen zijn van hun leeftijd die Donald Trump de beste president ooit vinden en voor wie het asielbeleid niet streng genoeg kan zijn of liever nog een nexit zien.

En hoe zie ik mezelf qua boomerschap zult u zich afvragen. Zoals wel meer zit ik er weer eens tussenin. Ik zal voor sommige opvattingen een 'OK boomer' sticker opgeplakt krijgen, terwijl ik tegelijkertijd de jonge mensen van nu zo heel goed begrijp in hun strijd om de wereld leefbaarder te maken voor hen en de mensen die na ons komen en steun ik, lafjes vanaf de bank en in spirit, alle klimaatactivisten die vreedzame protesten houden zonder zich te misdragen, dingen kapot te maken en vergelijkingen te trekken met joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ik vermoed eigenlijk dat de meeste mensen dat dubbele in zich hebben. Yin en yang.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten