woensdag 11 december 2019

Toen was geluk... #46

Oorspronkelijk was een letterbak een lade met kleine vakjes waarin men vroeger de letters van verschillende grootte bewaarde voor het zetten van teksten. In de jaren zeventig kwam het in zwang om deze in onbruik geraakte bakken aan de muur te hangen en in de kleine vakjes allerlei memorabilia te plaatsen. Er werden toen ook gewoon speciaal bakken gemaakt daarvoor, die dus nooit als echte letterbak hadden gediend, alsmede allerhande miniaturen die men er in kom plaatsen.

Zo kan ik me herinneren dat mijn tante Jopie koperen miniaturen verzamelde in haar letterbak. Mijn moeder was mordicus tegen een letterbak, 'die stofnesten!'. Een item wat in die jaren in geen enkele letterbak mocht ontbreken waren de houten Adam en Eva, die overigens ook in groot formaat verkrijgbaar waren, u ziet ze op een plaatje hieronder, en ja, ze pasten ook in elkaar.

Zelf had ik wel een letterbak op mijn kamertje thuis, en ik kan me herinneren dat ik in mijn eerste eigen flatje, in 1987 nog steeds een letterbak had, weliswaar naar de mode van die tijd muisgrijs geverfd, maar de hoogtijdagen van de letterbak waren toen alweer voorbij.

Een letterbak die nooit heeft
gediend als letterbak. 
Een originele letterbak. 


Zo werd een letterbak gebruikt. 

Een verplicht item voor in de letterbak van halverwege de jaren 70. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten