dinsdag 3 december 2019

In Memoriam: Shelley Morrison

Shelley Morrison acteerde al vanaf 1961 in het theater, film en op televisie. In zo'n 25 films en talloze tv-series maakte ze haar opwachting. In 32 daarvan speelde ze een huishoudster. Ze kreeg grote bekendheid door haar rol als Sister Sixto in de tv-serie 'The Flying Nun'  van 1967 tot 1970. Maar haar grootste faam verwierf ze door de rol van Rosario Salazar, de maid van Karen Walker in de tv-serie 'Will & Grace'. Een rol die eigenlijk eenmalig zou zijn, maar omdat het publiek haar geweldig vond, was ze uiteindelijk tussen 1999 en 2006 in 68 afleveringen te zien.

Zelf heeft ze nog niet zo lang geleden verteld dat die rol één van haar meest favoriete was. Ze vond het belangrijk dat in de serie gelijkheid van LHBT'ers onder de aandacht werd gebracht door middel van humor. In haar eigen rol als Rosario zag ze het belang in om een oudere latina te laten zien die slim was en niet op haar mondje was gevallen. In een interview vertelde ze dat de vier hoofdrolspelers en zijzelf veel brieven kregen van tieners die vertelden hoe belangrijk de show was voor hun coming out. 'Will & Grace' stopte na acht seizoenen in 2006, maar in 2017 werd er een herstart gemaakt, naar aanleiding van de succesvolle verkiezings-aflevering in 2016 waarin ook Shelley heel kort te zien is. De makers wilden Shelley er in de nieuwe serie dolgraag weer bij hebben, maar ze was inmiddels met pensioen gegaan en hoefde niet meer zo nodig.

Shelley werd geboren in New York als Rachel Mitrani een dochter van Spaans-Joodse ouders. Ze is in 1973 getrouwd met Walter Dominguez en het paar adopteerde zes kinderen. Op 1 december j.l. is ze overleden aan hartfalen. Shelley is 83 jaar geworden.


Shelley als Sister Sixto. 
Shelley als Rosario Salazar. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten