woensdag 4 december 2019

Ik zing een lied voor u

Het antwoord op de vraag, die ik meermalen mocht ontvangen, of het prachtige lied van Adriaan Booijen en Thérèse Steinmetz (het blogje van afgelopen zondag) te verkrijgen is, is ja! Sinds vorige maand is er een cd-boxje uitgekomen met een gedeeltelijk overzicht van het oeuvre van Thérèse. Zoiets was er nog helemaal niet. En Marc Bijlsma die één van de stuwende krachten was achter het tot stand komen van de complete oeuvre-box van Conny Vandenbos vond terecht dat het nodig was. Hij zocht contact met Thérèse, maar in eerste instantie zag ze er niet zoveel in.

Maar het resulteerde er in dat ze voor het eerst sinds jaren haar eigen platen weer eens ging draaien, lang verhaal kort, ze gingen samen aan de slag wat er dan op moest komen. Het is een prachtig overzicht van wat Thérèse in de loop van de jaren heeft opgenomen vanaf 1967 tot nu, want hoewel ze de gezegende leeftijd van 86 reeds heeft bereikt, treedt Thérèse nog steeds op. Niet meer met haar oude liedjes maar met Franse chansons samen met de Franse zanger Philippe Elan. 

Een echte hitzangeres is Thérèse nooit geweest, maar dat hoefde ook niet, ze was van vele markten thuis, ze  acteerde bij de Nederlandse Comedie, speelde in films en tv-producties waaronder ook een aantal musicals en ze kreeg in 1966 een eigen televisieprogramma. In 1967 vertegenwoordigde ze Nederland op het Eurovisie Songfestival met het liedje 'Ring-Dinge-Ding'. Ze mocht het festival openen, maar eindigde er niet hoog mee. Dat was anders op het songfestival van Brașov in Roemenië in 1970 waar ze met het lied 'O Fată Mai Găsești, Dar Un Prieten Nu' het festival won. 

Het leuke van dit boxje is dat alle facetten uit haar muziekcarrière vertegenwoordigd zijn. Naast haar Franse en Roemeense nummers ook het meer dan mooie Nederlandse repertoire, veelal geschreven of vertaald door haar man Gerrit den Braber, maar ook andere toonaangevende tekstschrijvers en componisten wist ze aan zich te binden. Naast het indringende lied van het blogje van zondag 'Ik Heb Geen Antwoord Kunnen Geven, Mijn Zoon' staan haar meest bekendste hit 'Speel 'T Spel', haar songfestivalbijdrage uit 1967 en die van het songfestival in Roemenië er ook op, die laatste zowel in het Roemeens als in het Nederlands. Voor de echte songfestivalfan is deze box een must, want 'Ring-Dinge-Ding' staat er in de originele versie op. De versie die steeds op verschillende verzamel-cd's te vinden is, is later opgenomen in 1970 met een iets gewijzigde tekst. 

Alle 67 nummers van de drie cd's zijn qua muziek, tekst en zang poëtisch mooi, Thérèse trekt je een nummer in en je beleeft het. Als ze het melancholieke 'Wie Vroeger Scheveningen Zei' zingt zie je het ooit zo statige Kürhaus zo voor je, of het verhaal van 'Dominee Daan', het trekt als een film aan je voorbij. Je zit naast die chauffeur in het Franse café in 'Rijders In De Nacht' en zo is elk lied een klein kunstwerkje.

Leuk is dat er bij het boxje een mini fotoalbumpje is bijgevoegd waarop te zien is hoe veelzijdig Thérèse is geweest in al die jaren en met welke grote Nederlandse namen ze heeft gewerkt. Daarnaast zie je wat een mooie vrouw ze was en nog steeds is. Die ogen......



Thérèse Steinmetz nu met Philippe Elan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten