zaterdag 21 december 2019

Hey maischje, pssssss.

Er is een gedeelte van de adolescente mannelijke Marokkaanse gemeenschap in Nederland die meent dat meisjes en vrouwen nageroepen, nagefloten en nagesist moeten kunnen worden. Voor hen voor wie begrijpend lezen wat moeite kost: 'een gedeelte van' zijn de sleutelwoorden in voorgaande zin. In Rotterdam schijnt dat zo de spuigaten uit te lopen dat er vanaf 1 januari 2018 een boete staat op het vertonen van hinderlijk en opdringerig gedrag in de openbare ruimte waarvan met name vrouwen het slachtoffer zijn. Straatintimidatie wordt het genoemd

Maar onlangs is in een hoger beroep zaak de uitspraak gekomen dat, hoewel een verbod op straatintimidatie is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening van Rotterdam, dit geen rechtsgeldige strafbepaling is. Het hof oordeelde dat naroepen en sissen vrijheid van meningsuiting is, artikel 7 van de grondwet. En alleen via de landelijke politiek kan een beperking op een grondrecht worden aangebracht. De gemeente Rotterdam heeft laten weten met politiek Den Haag er over in gesprek te willen gaan. 

In dit specifieke geval ging het om een 36 jarige (!) man die acht vrouwen op straat heeft lastig gevallen door ze na te roepen, hand- en kusgebaren te maken en achter hen aan te lopen. Wat mijn aanname dat het enkel pubers zou betreffen wiens hormonen opspelen en waarvan de hersenen nog niet zijn volgroeid meteen onderuit haalt. 

Is het werkelijk zo erg? Ik weet het niet, ik ben geen vrouw en ben dus nooit nageroepen of nagesist, maar het lijkt me intimiderend overkomen, zeker als men na het geroep en gesis bij geen reactie wordt uitgescholden voor 'hoerrrr' en soms wel erger. Hieronder een onderzoek van de Erasmus Universiteit waaruit naar voren komt dat bijna elke vrouw er mee te maken heeft. Daarnaast het, voor mij, verrassende percentage van 41 procent van meisjes en vrouwen die het vleiend vinden nageroepen te worden. 


Bijna alle vrouwen hebben er last van

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat 94 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar in 2017 met straatintimidatie te maken heeft gehad.
81 procent van de vrouwen negeert het gedrag, 74 procent loopt zo snel mogelijk door, 51 procent kijkt afkeurend, 26 procent probeert een grapje te maken of het weg te lachen. 21 procent zegt geen interesse te hebben en 4 procent gaat het gesprek aan.
Is het altijd vervelend als mannen op straat iets roepen of fluiten? Nee: 41 procent van de vrouwen geeft aan het vleiend te vinden als mannen op straat hen complimenteren met hun uiterlijk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten