zaterdag 29 april 2023

Amateuristisch

Amateuristisch, kent u die uitdrukking? Thuis of op uw werk, amateuristisch, ik moest er aan denken toen ik gisteren de tv aanzette en in het programma 'Khalid & Sophie' viel waar onze Eurovisie Songfestival deelnemers Mia Nicolai en Dion Cooper te gast waren samen met Duncan Laurence, de man die hen naar voren heeft geschoven. Ik stuitte net op het moment dat ze hun lied 'Burning Daylight' ten gehore gingen brengen. Ik vind, zoals al gemeld toen het liedje bekend werd gemaakt, het een vreselijk depressief nummer gezongen door twee mensen die totaal geen chemie hebben met elkaar. 

Het amateurisme zit in het gegeven, wat tijdens deze uitzending naar voren kwam, dat niemand Mia en Dion ooit samen live voor publiek heeft horen zingen toen werd besloten dat zij het werden die met dit lied naar het Eurovisie Songfestival zouden gaan. Leest u dit voorgaande nog maar eens over. Alsof je de plaatselijke voetbalclub zonder enige voorbereiding in de één of andere belangrijke league laat spelen, of hoe dat in die kringen heet. Een liedje in een studio opnemen is met de huidige technieken niet zo heel erg moeilijk. Ook was het optreden in Madrid waar ze nogal de mist ingingen het eerste optreden ooit van hen samen, om het later nogmaals heel vals te zingen in Amsterdam. 

Het amateurisme kent geen grenzen want nu zongen ze een heel andere versie van het nummer met drie backingvocalisten erbij en is het vocaal minder uitdagend gemaakt voor Mia en Dion. De oorspronkelijke versie konden ze vocaal niet aan. Echt, kortsluiting in mijn hersentjes. Het is een SONGfestival, het eerste vereiste is dat de uitgekozen vocalist in ieder geval een liedje van drie minuten een beetje behoorlijk over het voetlicht kan brengen. Mia, Dion en Duncan hadden heel veel woorden nodig om hun op dit moment duidelijke ongeschiktheid goed te praten. De nieuwe versie van het al vreselijke lied is nu nog vlakker en nietszeggender omdat het is gedownsized naar het beperkte stembereik van de twee, die nog steeds geen eenheid vormen. De drie backingvocalisten zijn erbij gehaald om hun incompetentie te verbloemen. Wat een hemeltergende treurigheid. Ik vermoed zomaar dat Mia en Dion hetzelfde overkomt als Joan Franka in 2012, vanuit hun zolderkamer in één keer voor de leeuwen gegooid waarbij ze zelf weinig tot geen inspraak hebben. 

Dat incestueuze clubje dat de laatste jaren beslist wie er met welk liedje voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival mag heeft z'n beste tijd wel gehad. Wellicht tijd om het aloude Nationale Songfestival weer eens van stal te halen, waarbij meerdere acts strijden om aan het festival mee te kunnen doen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten