maandag 24 april 2023

Depot

Zondag zijn Rick, Chris en ik naar het Depot in Rotterdam geweest. In Rotterdam is het inmiddels een bekend fenomeen, maar ik zal u even kort uitleggen wat het is. Het is het depot van het museum Boijmans Van Beuningen en het eerste toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het naastgelegen museum Boijmans Van Beuningen is enige jaren al aan het verbouwen en het duurt nog wel even voor het weer open gaat. Nu is het Depot nadrukkelijk géén museum, er zijn geen tentoonstellingen te zien, maar als bezoeker kun je zelfstandig of met een gids over de zes etages van het gebouw dwalen. 

Het ronde gebouw zelf is al een uniek iets, de gevel is volledig met spiegels bekleed, zodat de stad zich erin weerspiegelt. Eenmaal binnen zijn we na alle plichtplegingen (kaartjes laten zien, stempels op de hand, tassen en jassen opbergen en aangemeld voor een rondleiding) naar de zesde etage gegaan voor een kopje koffie met wat lekkers om onderwijl weer even bij te kletsen. Vervolgens hebben we, omdat het goed weer was, boven op het gebouw buiten rond gelopen, een heel leuke ervaring omdat je de stad weer vanuit een heel ander perspectief bekijkt. Vervolgens door het gebouw heen gelopen en verschillende kunstwerken gezien om ons op tijd aan te melden bij de gids.

Wij dienden een witte jas aan te doen gemaakt van het materiaal waarin kunst ook bewaard wordt, dit is vanzelfsprekend ter bescherming van de depotruimtes waar men enkel in een kleine groep met een gids (én twee bewakingsmedewerkers!) in mag. De gids vertelde ons leuke weetjes over het gebouw en een aantal kunstwerken. De veertien depotruimtes waar de kunstwerken bewaard worden hebben allen een specifiek klimaat om de opgeslagen werken in zo gunstig mogelijke omstandigheden te bewaren. De ruimtes zijn dan ook qua tijd beperkt toegankelijk. Het was een hele leuke ervaring om het te zien. 

Hierna zijn we naar de woning van Rick en Chris gegaan voor een wijntje en daarna een heerlijk dinertje. Na het eten kwamen op het aankomende Eurovisie Songfestival die zij samen met Talitha bij mij komen kijken en hebben we al wat inzendingen beluisterd en bekeken. Zoals altijd weer gezelligheid ten top. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten