zondag 23 april 2023

In Memoriam: Barry Humphries

Mensen uit mijn kringen veren op bij de naam Barry Humphries, wij weten dat het de naam is van de Australische acteur wiens alter ego Dame Edna Everage zijn eigen naam ver heeft overstegen, en dat is het personage met wereldfaam waarbij veel meer mensen opveren. 

Edna is door Barry al in de jaren vijftig voor het eerst opgevoerd, uiteindelijk groeide ze uit tot de 'houswife and megastar' die we allemaal kennen, met haar paarse ('wisteria') haar gekapt in Margaret Thatcher stijl, haar glitterbrillen ('face furniture') en hysterische outfits hostte ze tv-shows waarin ze de grootste sterren van de wereld ontving die ze meteen op hun plaats zette door hen een naamkaartje op te plakken, of door ze gewoon niet binnen te laten of soms nog erger. Het ging natuurlijk om Edna zelf, de anderen eromheen waren er ter meerdere eer en glorie van haar. Ze trad ook op in het theater en was te zien in enkele films. Hilarisch was Edna tijdens een 'royal performance' waar zij plots verscheen in de koninklijke loge waar Charles en Camilla al zaten, die hadden het niet meer en toen ze werd gesommeerd weg te gaan, zei ze: "Ach ze hebben een betere plaats voor me kunnen regelen". Het schijnt dat Elizabeth een grote fan was van Dame Edna.

Dame Edna Everage was Barry's grootse succes, maar hij heeft veel meer gedaan, o.m. in 1960, 1963, 1967 en 1997 gespeeld in de musical 'Oliver!'. In de eerste twee als de begrafenisondernemer Mr. Sowerberry en de in de laatste twee als Fagin. Hij is vier keer getrouwd geweest en heeft uit zijn tweede en derde huwelijk twee dochters en twee zoons. Op 22 april j.l. is Barry overleden aan de complicaties van een heupoperatie die hij moest ondergaan vanwege een val in februari van dit jaar. Hij is 89 jaar geworden. 



Edna Everage in 1959 lang voordat ze 'Dame' werd. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten