woensdag 2 november 2011

Mauro, de jongen en het kind

De media mag graag middels hun berichtgevingen de lezer een bepaalde (meningen)hoek in 'begeleiden'.
Zo zal, als een 18 jarige een 73 jarige slaat het als volgt worden weergegeven:
"Bejaarde mishandeld door 18 jarige MAN"
Is diezelfde 18 jarige slachtoffer zou er dit staan:
"In de Dorpstraat is een 18 jarige JONGEN neergestoken"

Het mag dus geen verrassing heten dat de uitgeprocedeerde illegale asielzoeker Mauro in de media met 'jongen' wordt aangeduid. In heel erg linkse kringen, ook bij monde van de sprekende PvdA trui Spekman, zelfs met kind, dat klinkt namelijk veel erger; voornemens zijn een kind uit te zetten.

Wereldwijd, dus ook in de binnenlanden van Angola is het doorgedrongen dat er in Nederland geen minderjarige asielzoekers worden uitgezet. Zo kon het dus gebeuren dat Mauro in 2002 naar Portugal werd gevlogen en vervolgens in 2003 per bus afgeleverd in Rotterdam bij zijn zus.
Zij vertrok na een half jaar met de noorderzon nadat zij hem bij de politie had gebracht. Hij legde in zijn toelatingsprocedure valse verklaringen af, een verblijfsvergunning is meermalen afgewezen.
Hij (of liever gezegd zijn natuurlijke moeder) heeft de gok gewaagd en verloren want nu is hij 18 en zal hij volgens 'de regel van de wet' weer worden teruggestuurd naar zijn familie in Angola.

Nu er vanuit de kant van de pleegouders en hemzelf de media is opgezocht maakt dat de zaak alleen maar moeilijker voor hem. Alle ogen zijn gericht, meningen worden over en weer geschreeuwd, kranten staan er vol mee, journaals openen met de laatste feiten.
In de politiek gaat het allang niet meer om hem als persoon, maar om de eigen partij zo veel mogelijk buiten schot te houden en om het feit dat er nieuwe Mauro's zijn die deze kwestie met grote belangstelling volgen. Hij is slechts nog een symbool.'

Nu is er een soort compromis gesloten dat hij een studievisum mag aanvragen en dat niet, zoals schijnbaar gebruikelijk is, in z'n land van herkomst hoeft te doen maar gewoon hier.
VVD, PVV en CDA vinden dat wel een plan, de linkse partijen zien toch liever een verblijfsvergunning.
Saillant detail is dat de wet waaraan hier gerevereerd wordt destijds mede is aangenomen door PvdA-ster Albayrak, toen staatssecretaris van justitie.

Volgens zijn pleegmoeder is het ook geen optie, hij studeert nu op MBO3. En volgens mij moet ie heel wat inhalen want de laatse week is ie niet veel op school geweest, maar beurtelings in de 2e kamer of interviews gevend.

En nu? Moeten we zeggen regels zijn regels, dus je kunt gaan? Regels worden door mensen gemaakt en mensen kunnen regels waarnodig aanscherpen of versoepelen.

In april heeft een uitgeprocedeerde asielzoeker, die bovendien bekend was bij de politie (wat dééd die hier dan nog) zijn ex-vriendin en een politieman vermoord. Deze zit nu op kosten van de staat in de gevangenis.

Mauro is een door zijn omgeving geliefd persoon die niet helemaal eerlijk hier is gekomen en gebleven maar die hier zijn thuis heeft gevonden en zo heel graag hier wil blijven om zijn toekomst op te bouwen.

Als ik een keus mocht maken...

2 opmerkingen:

  1. Ik heb me enorm verwonderd over het mediacircus en het feit dat er kamervragen zijn omtrent een individueel persoon.

    BeantwoordenVerwijderen