dinsdag 20 maart 2012

De Pier

In het journaal hoorde ik dat de Pier in Scheveningen te koop staat, als geboren Hagenaar denk ik dan meteen: 'Achgut...de Pier....'

De voorloper van de Pier was het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina welke in 1901 in gebruik werd genomen, de constructie was van hout en lag direct achter het Kurhaus, er was een brug over de boulevard gemaakt zodat de gasten vanaf het terras konden lopen naar het einde van de Pier.
In 1943 brak er brand uit en werd de Pier door de Duitsers gesloopt.

De Pier zoals we die nu kennen stamt uit 1961, op 19 mei van dat jaar werd de Pier geopend door Prins Bernhard. De Pier bestond uit een wandelpier met drie eilanden waarvan één met uitkijktoren. In 1964 werd er een vierde eiland aan verankerd waar in 1965 in het gebouw op het eiland een onderwaterwereld werd ingericht.

In 1991 is de Pier overgenomen door van der Valk voor het symbolische bedrag van 1 gulden. De Pier is daarna uitgebreid, er zijn nu over de lengte van de Pier twee niveaus. Er waren alweer plannen voor een grote restauratie  toen er op 5 september 2011 weer brand uit brak.
En nu staat de Pier dus te koop omdat van der Valk er niets meer inziet.

Als kind en ook later ben ik wel eens op de Pier geweest en het stelt eigenlijk niet zoveel voor, maar hij wás er gewoon,  het was een herkenningspunt en het hoorde bij Scheveningen, bij Den Haag, bij m'n jeugd. Ik hoop dat de Pier gespaard zal blijven en een koper vindt die er mooie plannen mee heeft.



2 opmerkingen:

  1. Ik ben er ooit één keer geweest, maar ik vond het toen (halverwege jaren 70) al maar oude meuk. Nu denk ik er anders over. Opknappen en dan in de stijl van ruim honderd jaar geleden. Een beetje trots zijn op ons verleden is nooit verkeerd. Toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de jaren 70 was het inderdaad een troosteloze toestand. Ik vind ook dat de Pier genahdhaafd moet blijevn in één of andere vorm.

    BeantwoordenVerwijderen