maandag 19 maart 2012

Voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak of grote schoonmaak werd/wordt aan het einde van de winterperiode uitgevoerd. Een voorjaarsschoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk. Aldus Wikipedia

Noem me ouderwets als je wilt, maar er zijn sommige dingen die je van huis uit hebt meegekregen die je gewoon je hele verdere leven blijft doen, de voorjaarsschoonmaak is er één van.
Zodra de eerste lentedagen zich openbaren begint het bij mij te kriebelen en ik begin dan door zorgvuldig een dag te plannen om een aanvang te nemen.

Die aanvang begint (bij mij) altijd met de keuken, omdat daar het meeste werk in zit, en dat heb ik vandaag afgerond.
Vervolgens zijn er de secties huiskamer en gang, buitenboel en ramen, slaapkamer, sanitaire ruimtes, logeerkamer en kledingkamer.

Een speciaal onderdeel is de lanai, die moet worden geschrobd en geboend alvorens er nieuwe plantjes te gaan zetten, en dat is voor mij rugtechnisch gezien nogal een klus die ik over meerdere uren moet verspreiden met rustpauzes tussendoor om niet door m'n rug te gaan.
Laat het niet gezegd zijn dat ouder worden een feest is.

Maar als alles dan weer piekfijn in orde is, voel ik me weer de koning te rijk.

Ook leuk om te weten: opruimen en schoonmaken heeft hetzelfde effect als mediteren, vooral als je je er goed op concentreert. Bijkomend voordeel is, dat als je hoofd helemaal leeg is, ineens de meest briljante gedachten boven kunnen komen drijven.

1 opmerking:

  1. veel plezier met je volgende sessie hoor ik heb die drang nog niet hoor ondanks dat we uit het zelfde nest komen maar ja wel verschillende periodes daar ziet dan het verschil misschien in

    BeantwoordenVerwijderen