dinsdag 17 september 2013

Droomcolumn

Onwetend wat er de afgelopen week allemaal gebeurd is ging ik gisteren aan het werk. Terwijl ik op Schiermonnikoog was bleek het "Droomboek voor de koning" te zijn uitgekomen, ik had wel het afhaalbonnetje ontvangen, maar er niet zo heel erg over nagedacht. Vanzelfsprekend konden deze boeken ook bij ons worden afgehaald, en dat was een groot succes, want de oplage was op, vanaf 31 oktober is er weer nieuwe voorraad. De eerste klanten die mij aanspraken waren allemaal mensen die voor het boekje kwamen. Vagelijk had ik iets vernomen van een boekhandelaar die in een column het soort mensen had getypeerd wat als vliegen op de stroop afkomt bij het woord 'gratis'

Al jaren werkend in de boekensector waar zo nu en dan wel eens iets wordt weggegeven (boekenweekgeschenk bijvoorbeeld) zou ik daar ook wel een boekje (haha) over open kunnen doen. De boekhandelaar in kwestie is Monique Burger eigenaar van boekhandel De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en deze column Droomboek maakt armoede zichtbaar had zij geschreven voor 'Boekblad'.

Voor mij was het een herkenbaar en hilarisch beeld wat Monique schetst, zij het enigszins gechargeerd, zoals het hoort bij columns, maar de begrijpende lezer snapt wat Monique bedoeld, en lezers van 'Boekblad', het maandblad voor de boekhandelaar, kun je als begrijpende lezers beschouwen. Nu was de column echter een eigen leven gaan leiden buiten de gebruikelijke lezers om en dat heeft geresulteerd in een ster in de winkelruit en bekladde ramen door, naar ik denk, mensen die zichzelf in haar column herkenden.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten