maandag 9 mei 2016

Eerste voorronde Eurovisie Songfestival 2016 deel 1

Morgenavond is het zover de eerste voorronde van het Eurovisie Songfestival. Vandaag neem ik de eerste 9 van 18 deelnemers onder de loep.

Finland
Sing It Away - Sandhja Kuivalainen
Met een titel als "Sing It Away" vraag je er natuurlijk om door de regisseur gekozen te worden om het festival te openen. Sandhja is 25 en heeft een Indische moeder en een Finse vader. In 2013 bracht ze in Finland haar eerste single uit, "Hold Me", wat een bescheiden hit werd. In maart 2014 kwam haar eerste album uit, en nu mag ze Finland dan vertegenwoordigen op het festival, ze is gekozen uit 18 kandidaten in de Finse voorronde. Het is een vrolijk begin van de avond, maar echt sprankelend is het niet, haar stem is wat vlakjes en ze wordt dan ook ondersteund door een flinke backinggroep, bovendien is het liedje wat repetitief.

Griekenland
Utopian Land - Argo
De band werd in 2012 opgericht onder de naam Europond. Om voor mij onduidelijke redenen hebben ze de bandnaam voor het songfestival veranderd in Argo. Argo bestaat uit 6 leden, normaliter zingen ze in het Grieks, maar nu is het een combinatie van een in het Engels gezongen refrein en Griekse rap. De muziek is traditioneel met moderne rap- en hiphopelementen, waardoor het toch eigentijds klinkt. Zelf vinden ze het een lied waarmee ze positief naar de toekomst willen kijken. "Ik heb immigratie meegemaakt toen ik jong was, ik kijk er op terug maar ga voorwaarts" is één van de gerapte zinnen. Hoe meer je het hoort hoe leuker het klinkt.

Moldavië
Falling Stars - Lidia Isac
Eurovisie-disco uit Moldavië gebracht door de 23 jarige Lidia Isac. In 2013, 2014 en 2015 deed ze als lid van het duo Glam Girls mee aan de Moldavische voorronde voor het songfestival, maar pas nu als soloartiest mag ze gaan. Het is een stevig nummer wat Lidia ook stevig zingt, alhoewel ze in de paar hoge regionen die het nummer kent er ietsjes naast zat bij de liveopnames die ik zag. Hopen dat dat op het moment supreme niet zal gebeuren.

Hongarije
Pioneer - Freddie
Freddie is de artiestennaam van de 26 jarige Gábor Alfréd Fehérvári. Hij had al in verschillende bandjes gezongen en gitaar gespeeld toen hij in 2014 meedeed aan de Hongaarse versie van "Rising Star" en daar als 4e eindigde. Zijn eerste single "Mary Joe" werd dé zomer radiohit van 2015 in Hongarije. "Wees trots op wie je bent" is de boodschap van de met rauwe stem zingende Freddie. Dit gaat wel door naar zaterdag, al is het maar omdat de achterban van het festival Freddie best nog eens wil zien.

Kroatië
Ligthouse - Nina Kraljić
De 24 jarige Nina Kraljić heeft in 2009 meegedaan aan de Kroatische versie van "... Got Talent" en eindigde als 10e. Vorig jaar wist ze haar deelname aan "The Voice" in haar thuisland glansrijk te winnen. Tussendoor sprak ze nog de Kroatische stem in van verschillende tekenfilms. En nu mag ze dan haar land op het songfestival vertegenwoordigen met een etnisch klinkend lied wat een beetje doet denken aan de Ierse inzendingen uit de jaren 90. Haar uitspraak van het Engels is niet echt verstaanbaar en haar stem zit er live net tegen aan en soms zelfs ronduit er naast. Gaat 'm niet worden.

Nederland
Slow Down - Douwe Bob
Douwe Bob is 23 jaar en won in 2012 de eerste editie van "De Beste Singer-Songwriter Van Nederland". Hij heeft inmiddels 2 albums uitgebracht waarvan de laatste zelfs op nummer 1 heeft gestaan in de Album Top 100. Zijn enige grote hit had hij met "Hold Me" een duet met Anouk. Vier mensen hebben zich over deze inzending gebogen, waaronder Douwe Bob zelf, en dan komt er toch een wat vlak repetitief nummer uit, wat na anderhalve minuut in een constante herhaling van het refrein vervalt. Van de 18 deelnemers aan deze voorronde gaan er 10 door. Zit Douwe Bob erbij? Het zou zomaar kunnen, maar dan net met de hakken over de sloot.

Armenië
LoveWave - Iveta Mukuchyan
Zangeres, actrice, model en in 2012 verkozen tot de meest sexy Armeense door het tijdschrift El Style. Iveta werd op 14 oktober 1986 geboren in Armenië, toen nog een onderdeel van de Sovjet Unie. In 1992 verhuisde ze met haar familie naar Duitsland om in 2009 weer naar Armenië terug te keren. In 2010 werd ze 5e in de Armeense versie van "Idols" en 2 jaar later nam ze deel in de Duitse versie van "The Voice", waar ze in de eerste liveshow werd uitgeschakeld. Haar Eurovisiebijdrage heeft een heel spannend intro waarin er een vliegtuig lijkt op te stijgen, maar vervolgens zakt het lied een beetje in en blijft het voortkabbelen om de 3 minuten vol te maken. Iveta heeft wel een fantastische stem.

San Marino
I Didn't Know - Serhat
En dan nu iets héél anders dames en heren, vooral dames die een natte broek krijgen van het bronstige stemgeluid van Leonard Cohen doen er goed aan bij dit optreden een verschoninkje klaar te leggen, want Serhat klink niet alleen als Leonard, hij doet ook nog zijn uiterste best om er zo uit te zien en dat geeft een hoog soundmixshow gehalte. De 51 jarige Turkse Serhat heeft een aardige staat van dienst, voornamelijk als presentator en producer. Ook de schrijvers van dit nummer hebben de Turkse nationaliteit en daarmee schaart het kleine San Marino zich achter Luxemburg en Monaco die, toen zij nog aan het festival meededen, vrijwel uitsluitend artiesten en componisten uit het buitenland inhuurden om hun land te vertegenwoordigen. Net als Leonard tegenwoordig heeft Serhat een zeer beperkt bereik en wordt hij, wederom, net als zijn grote voorbeeld ondersteund door een erg nadrukkelijk aanwezige backinggroep. Ik heb nog geen liveopname kunnen vinden, en dat geeft te denken. Geen sympathiestemmen van Turkije want dat land heeft voor het laatst meegedaan in 2012. Camp met een hoofdletter C.

Rusland
You Are The Only One - Sergej Lazarev
Geen halve maatregelen voor Rusland, dit is zonder twijfel de winnaar van de voorronde en het zal me niet verbazen misschien wel van het hele festival. Alles klopt aan dit nummer, niets op aan te merken. de nu 33 jarige Sergej zingt al vanaf zijn 9e, eerst in het kinderkoor Lokteus, daarna volgden verschillende musicals en zangwedstrijden en was hij korte tijd lid van het duo Smash. Sinds 2005 zingt hij solo. In 2008 werd hij vierde bij de Russische nationale finale voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar. In 2015 werd hij uitgeroepen tot zanger van het jaar in Rusland, waarbij werd aangekondigd dat hij het land in 2016 zou vertegenwoordigen. Grote kans dat hij als overwinnaar weer naar huis komt

Morgen bespreek ik de volgende 9 deelnemers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten