zondag 8 mei 2016

May I have your votes please?

Aankomende week is het weer Eurovisieweek, met op dinsdag 10 mei de eerste voorronde, op donderdag 12 mei de tweede voorronde en op zaterdag 14 mei de finale van het festival wat voor de 61e keer gehouden wordt. Zoals ieder jaar zal ik alle deelnemers weer onder de loep nemen, maandag en dinsdag de kandidaten van de eerste voorronde, woensdag en donderdag die van de tweede, en zaterdag de zogenaamde 'grote' landen, die altijd meteen in de finale staan omdat ze het meest betalen aan de EBU, samen met het winnende land van vorig jaar, Zweden.

Het wordt dit jaar dan ook in Zweden gehouden omdat Måns Zelmerlöw vorig jaar voor dat land heeft gewonnen met "Heroes". Dit jaar neemt hij samen met Petra Mede de presentatie voor zijn rekening, en ik kan me zo voorstellen dat ie nét een nieuwe single uit zal hebben, die dan ten gehore gebracht zal gaan worden.

Portugal slaat dit jaar maar weer eens een jaartje over, daarentegen zijn er vier landen weer terug van even weggeweest, Bosnië Herzegovina na 3 jaar, Bulgarije na 2 jaar, evenals Kroatië, en Oekraïne had vorig jaar 1 jaartje pauze genomen om begrijpelijke redenen. Verder is het bijzonder dat de vorig jaar aangekondigde eenmalige deelname van Australië dit jaar toch geprolongeerd wordt, wat alleen maar leuk is, hoe meer zielen.... En het waren veel zielen, er zouden in totaal 43 landen meedoen, net zoveel als in 2009 en 2011, maar helaas heeft de EBU Roemenië moeten diskwalificeren, vanwege een schuld van ruim 13 miljoen euro aan hen, dit betekent niet alleen dat de Roemeense kandidaat Ovidiu Anton niet zal aantreden om zijn "Moments Of Silence" ten gehore te brengen, maar dat Roemenië het festival ook niet mag uitzenden, net zo min als diverse voetbalwedstrijden verder in het jaar.

De puntenverdeling is dit jaar ook veranderd. Zoals ieder jaar zullen bij de halve finales alleen de 10 landen worden genoemd die doorgaan naar de finale, om na de finale de puntenverdeling kenbaar te maken, maar bij de finale zullen we merken wat er veranderd is. Voorheen werden de punten van de vakjury en de televoters bij elkaar geteld, dit jaar gaat dat anders. De puntenlezers geven alleen de resultaten van de vakjury door, waarbij enkel de 12 punten hardop worden voorgelezen. Daarna worden de resultaten van de televoting van alle landen bij elkaar geteld. Nu kan het maximum aantal punten per land dus verschuiven van 12 naar 24 punten.

Tijdens de uitzending wordt het land dat de minste punten heeft ontvangen van de televoters als eerste genoemd, en vervolgens werkt men naar boven, totdat de winnaar bekend is. Voor de halve finales wordt ook met dit nieuwe systeem gewerkt, alleen worden die resultaten, zoals gezegd, pas na de afloop van de finale vrijgegeven. De verandering is omdat de EBU de spanning tot het einde van de show wil bewaren, met de oude manier van puntenverdeling gebeurde het regelmatig dat de winnaar al bekend was terwijl nog een groot aantal landen hun punten moesten doorgeven.

Nou hebben we er allemaal weer zin in? Ik in ieder geval wel!

Ovidiu Anton mag thuis blijven.

1958


1960

1976

1986

1997

2007

2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten