woensdag 11 mei 2016

Tweede voorronde Eurovisie Songfestival 2016 deel 1

Gisteren hebben Armenië, Azerbeidzjan, Cyprus, Hongarije, Kroatië, Malta, Nederland, Oostenrijk, Rusland en Tsjechië zich al gekwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival aanstaande zaterdag. Morgen gaan nog eens 18 landen met elkaar de strijd aan om uit te maken welke 10 zich zaterdag ook mogen melden. Vandaag werp ik een licht op de eerste 9 deelnemers.

Letland
Heartbeat - Justs Sirmais
Dit is het eerste wapenfeit van de 21 jarige Justs Sirmais. Uit 20 kandidaten is hij gekozen om Letland te vertegenwoordigen met dit uiterst prettig in het gehoor liggende "Heartbeat". Nu nog wat aan de houterige performance doen en dan zien we hem zaterdag vast nog wel even terug.

Polen
Color Of Your Life - Michał Szpak
Als Jack Sparrow en Conchita Wurst een kind hadden zou ie er uitzien als Michał Szpak. Hij is 25 en heeft in 2011 meegedaan aan de Poolse X Factor, waar hij uiteindelijk als 2e eindigde. Er kwam een e.p. en vorig jaar een volledige cd. Op 5 maart 2016 koos het Poolse televoters publiek met 35,5% van de stemmen duidelijk voor Michał en zijn "Color Of Your Life". En terecht, hij heeft met afstand de beste stem van het festival en zingt deze stuwende ballad vol passie. Dit gaat zonder meer door naar de finale waar hij in de top 3 zal eindigen, en misschien zelfs wel de eerste overwinning voor Polen binnenhalen.

Zwitserland
The Last Of Our Kind - Rykka
Zwitserland's laatste overwinning was met Celine Dion uit Canada, die combi wordt dit jaar nog eens gemaakt met de 30 jarige Canadese Rykka, wiens opa wel de Zwitserse nationaliteit heeft. Rykka is al bezig met muziek vanaf haar 15e onder verschillende namen. Ze heeft vier albums gemaakt en mag morgen met "The Last Of Our Kind" voor Zwitserland aantreden. Ze heeft wel wat weg van Marilyn Monroe, en ze zingt haar lied zittend op de grond. Dat doet deze wat eentonige inzending geen goed.

Israël
Made Of Stars - Hovi Star
Hovi is 29 en een afgestudeerde kapper en visagist, en dat is te zien. Maar dat geeft niemand het recht om hem daarom te bespotten en te vernederen, iets wat Hovi is overkomen in, jawel, Rusland. Op het vliegveld in Moskou waar hij in april was om zijn Eurovisie bijdrage te promoten. De Russische grenspolitie scheurden zijn paspoort, lachte hem uit bespotte hem vanwege zijn homoseksualiteit en uiterlijk. Dit heeft niets met zijn optreden te maken, maar het moest even verteld, vond ik. Hovi heeft in 2009 meegedaan aan "Kokhav Nolad", de Israëlische versie van Idols en werd 7e. Hij bracht verschillende singles uit en heeft als stemacteur diverse films van Hebreeuwse nasynchronisatie voorzien. En nu mag hij dan zijn land vertegenwoordigen op het festival met "Made Of Stars" Ik vind het niet zo'n heel sterke bijdrage en ik ben bang dat het bij dit optreden blijft en we hem zaterdag niet terug zullen zien.

Wit Rusland
Help You Fly - Ivan
Ivan is de artiestennaam van de 21 jarige Aljaksandr Ivanow, die in 2009 naar Sint Petersburg verhuisde en daar ook zijn carrière opstartte door er een rockband op te richten. In 2014 deed hij mee aan een Russische talentenjacht om aan het Intervisiesongfestival deel te nemen. Hij won de competitie, maar het festival zou uiteindelijk nooit plaatsvinden. Wel mag hij dit jaar voor zijn geboorteland Wit Rusland aantreden met "Help To Fly". Een aardig nummer, maar niet echt opvallend, vandaar dat Ivan even de aandacht wilde trekken, denk ik, door aan te kondigen met wolven op te willen treden op het festival. Iets wat vanzelfsprekend niet is toegestaan. Geen levende dieren op het podium staat er in de reglementen.

Servië
Goodbye - Sanja Vučić
Sanja is zangeres bij de Servische Band ZAA, maar voor dit festival komt ze alleen opdraven. Ze heeft de muziekschool doorlopen met als specialisatie opera. De band waarin ze zingt brengt verschillende soorten muziek, zoals: ska, rock, jazz en punk. Met ZAA heeft ze ook een album gemaakt. Met zo'n scla aan muzikale mogelijkheden die binnen haar bereik liggen, komt ze met een wel heel erg dertien in een dozijn nummer.

Ierland
Sunlight - Nicky Byrne
De 37 jarige Nicky Byrne was een professioneel voetballer en heeft Ierland in die rol een aantal keer mogen vertegenwoordigen in diverse wedstrijden. Maar hij is het meest bekend van de boyband Westlife, waarin hij naast zanger ook mede auteur was van een aantal nummers. En ook aan deze songfestivalbijdrage heeft hij meegeschreven. Naast regelmatige presentatieklussen werd Nicky ook nog tweede in "Ireland's Sexiest Man of 2014". "Sunlight" is een lekkere radiohit, niks mis mee.

Macedonië
Dona - Kaliopi Bukleska
Kaliopi is al 40 jaar actief in de muziek, begonnen op haar 9e, en heeft een enorme staat van dienst. Al in 1996 was zij uitgekozen om voor Maceondië aan te treden op het Eurovisie Songfestival, maar dat jaar waren er nog geen voorrondes en werden er middels een audio ronde 23 deelnemers geselecteerd, en daar zat zij niet bij. In 2012 mocht ze alsnog en eindigde toen met "Crno I Belo" op een 13e plaats. Met doorrookte, of zo je wilt, doorleefde stem bezingt Kaliopi in het Macedonisch haar verering voor Maria die haar haar hele leven heeft bijgestaan. Daar is ruimte voor op het festival.

Litouwen
I've Been Waiting For This Night - Donny Montell
Het lijkt wel een reünie van deelnemers aan het festival van 2012, want ook Donny Montell deed toen mee voor Litouwen en eindigde als 14e met "Love Is Blind". Daarvoor heeft hij maar liefst 5 pogingen gedaan om voor zijn land op het songfestival uit te komen, en hij heeft er blijkbaar nog geen genoeg van getuige zijn deelname van dit jaar. Uit 28 liedjes is "I've Been Waiting For This Night" gekozen. Het begint leuk, maar valt dan al snel onder de categorie hoe harder hoe beter. Maar dat is niet zo.

Morgen komen de volgende 9 aan de beurt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten