dinsdag 10 mei 2016

Eerste voorronde Eurovisie Songfestival 2016 deel 2

Vanavond is het dan zover, de eerste voorronde van het Eurovisie Songfestival. 18 Landen gaan de competitie met elkaar aan over welke 10 er door zullen gaan naar de finale aanstaande zaterdag. Gisteren heb ik de eerste 9 kandidaten besproken, vandaag de volgende 9.

Tsjechië
I Stand - Gabriela Gunčiková
Nog nooit is het Tsjechië gelukt om in de finale te geraken, maar deze vijfde poging met Gabriela Gunčiková moet het toch lukken. Een powerballad zoals het hoort, enigszins bombastische muziek en een heel krachtige stem van Gabriela. Ze is 22 jaar en eindigde in 2011 als tweede in de "Česko Slovenská Superstar", en won meteen ook de prijs voor beste nieuwkomer in dat jaar. Ze heeft twee albums op haar naam staan en in 2014 toerde ze als tijdelijke zangeres van de progressieve rockband Trans-Siberian Orchestra. En nu mag ze dan vanavond de eer van Tsjechië verdedigen.

Cyprus
Alter Ego - Minus One
De band Minus One bestaat uit 5 personen en is in 2009 opgericht. Het is een rockband, dus veel zwart, leer, tatoeages en piercings. Vorig jaar deden ze al mee aan de Cypriotische voorronde voor het Eurovisie Songfestival met "Shine" en eindigden als derde. Ze kregen toen wel het maximum aantal punten van de vakjury. Waarschijnlijk de reden dat ze dit jaar intern werden verkozen om hun land te vertegenwoordigen. "Alter Ego" is een radiovriendelijk rocknummer wat net wel of net niet naar de finale mag.

Oostenrijk
Lion D'ici - Zoë Straub
Waar in vroeger jaren, toen men nog verplicht was om in de landstaal te zingen, het Frans de meest bezongen taal op het festival was, zingt zelfs Frankrijk dit jaar de bijdrage niet helemaal in de moedertaal. In dat gat stapt Oostenrijk met de 19 jarige Zoë Straub. Zoë heeft negen jaar gestudeerd aan het Lycée Français de Vienne, dus de Franse taal is haar niet vreemd. Zoë heeft vorig jaar al aan de Oostenrijkse voorronde meegedaan met eveneens een Frans lied "Quel Filou" en zij werd toen derde. Dit jaar won ze met dit nummer waarin ze naar het paradijs zoekt in een land ver van hier. Ik zag haar gekleed als een soort toverfee door een lieflijk bloemlandschap dit vrolijke deuntje zingen. Ik denk niet dat we haar zaterdag nog eens zien.

Estland
Play - Jüri Pootsmann
Wie de 21 jarig Jüri nu hoort kan zich maar moeilijk voorstellen dat hij als kind op school in het schoolkoor bij de meisjes werd ingedeeld omdat zijn stem zo hoog was. Nu lijkt ie qua uiterlijk en stem enigszins op Rick Astley. In 2015 won Jüri de talentenshow "Eeati Ostib Superstaari", en heeft in eigen land al 2 hitsingles en een album op zijn naam staan. Zijn songfestivalbijdrage vind ik wat vlakjes en eentonig.

Azerbeidzjan
Miracle - Sәmra Rәhimli
De 21 jarige Sәmra begon haar muzikale carrière in 2012 toen ze deelnam aan de Azerbeidzjaanse preselectie voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar, daar werd ze in de eerste voorronde al uitgeschakeld. Vorig jaar nam ze deel aan "O Ses Türkiye" (The Voice Of Turkey) en in maart van dit jaar was ze finaliste van het eerste seizoen van "The Voice Of Azerbaijan". In dezelfde maand werd aangekondigd dat zij haar land zou vertegenwoordigen op het songfestival. Het is een aardig nummer, en Sәmra heeft een krachtige stem, maar dat kleine jurkje waarin ik haar gezien heb, waar haar décolletage prominent in uitkomt zou ik voor net dat puntje extra zeker aandoen.

Montenegro
The Real Thing - Highway
De groep Highway is opgericht in 2015 en bestaat uit 4 leden. In datzelfde jaar deden ze mee aan "X Factor Adria", een talentenjacht voor de Westelijke Balkanlanden, ze werden vierde. In het najaar van 2015 werd medegedeeld dat zij voor Montenegro naar het Eurovisie Songfestival zouden gaan. Met "The Real Thing" brengen ze een stevig rocknummer wat sinds de overwinning van de Finse hardrockgroep Lordi in 2006 niet ongewoon meer is op het festival. Alleen moeten dit soort nummers het vaak vooral hebben van het live spelen van de band, en dat is, met het afschaffen van het orkest destijds, niet meer toegestaan op het festival, alleen de zang moet live zijn. Verder is het ook een vrij fragmentarisch nummer. Ik vrees dat we de mannen zaterdag niet terug gaan zien.

IJsland
Hear Them Calling - Greta Salóme Stefánsdóttir
Greta Salóme is naast zangeres ook violiste in het Icelandic Symphony Orchestra. In 2012 vertegenwoordigde ze haar land ook, als duetpartner van Jónsi. Hun "Never Forget", bereikte toen een 20e plaats. Nu mag ze solo, en in haar podiumact deed ze tijdens de IJslandse nationale finale een choreografie die gekopieerd leek van winnares Loreen uit 2012, ze heeft toen, denk ik, heel goed opgelet. Waarschijnlijk zal ze het vanavond ook zo doen, maar het voegt niets toe, bovendien kennen we dat al. Haar stem is live niet zo heel sterk. Het zal mij benieuwen of Greta Salóme het redt.

Bosnië Herzegovina
Ljubav Je - Deen, Dalal Midhat-Talakić, Ana Rucner & Jasmin Fazlić Jala
Van dit bonte gezelschap kennen we Deen nog van het songfestival 2004, waar hij een mooie 9e plaats behaalde met de tegen het Donna Summer-oeuvre aanleunende lied "In The Disco". Daar lijkt deze inzending in de verste verte niet op, het is vrij etnisch en het wordt zelfs in het Bosnisch gezongen. Dat nemen Deen en Dalal voor hun rekening, Jala rapt en Ana playbackt de cello. Liefde is alles, zingen ze, 'Ik verlang naar je lichaam', zingt Deen. 'Ik hoor dat de duivel lacht, ik weet dat het eind tragisch zal zijn', rapt Jala, maar aan het eind wordt gezamelijk gezongen 'Zelfs na al je zonden vergeef ik het je en vergeet ik het'. Eind goed al goed.

Malta
Walk On Water - Ira Losco
Veertien jaar geleden deed de nu 34 jarige Ira Losco al mee voor Malta aan het Eurovisie Songfestival en behaalde toen de 2e plaats met "7th Wonder". In haar studententijd begon ze als zangeres van de band Tiara en nu is ze een vedette in haar eigen land. Naast zingen doet ze veel voor goede doelen en is betrokken bij reclamecampagnes van bekende merken op Malta. Talloze prijzen heeft ze in de wacht gesleept en met vele internationale artiesten opgetreden. Aanvankelijk had ze op 23 januari 2016 gewonnen met het lied "Chameleon", maar na wat heen en weer gedoe werd op 14 maart 2016 besloten dat Ira met "Walk On Water" Malta zou gaan vertegenwoordigen. Vocaal is het dik in orde, en het is een aardig lied, wat repetitief, maar dat zijn er wel meer dit jaar.2 opmerkingen:

  1. Leuk om jouw mening te lezen. De zangeres van Azerbeidszjan schijnt overigens zo vals als Double Date te zingen :-). Zekere qualifiers zijn Rusland, Armenie, Malta, Ijsland, Tjechie en Nederland voor mij. Kroatië, Hongarije en Cyprus verwacht ik ook wel. Als 10e heb ik Bosnie staan, maar dat zou zomaar toch ook Azerbeidsjan kunnen worden door de diaspora.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb niet naar repetities gekeken, vind ik niet leuk. Ik laat me graag op de avond zelf verrassen. Veel plezier!

      Verwijderen