zondag 29 mei 2016

Voorliefde voor geel haar

Nog nooit had ik van de beweging Denk gehoord, totdat ik enige tijd terug nietsvermoedend naar "De Wereld Draait Door" zat te kijken en werd geconfronteerd met de altijd verongelijkte Sylvana Simons die zich bij deze beweging had aangesloten. Ik wist eigenlijk niet zo goed waar Sylvana ooit bekendheid mee had verworven, ik meende dat ze ooit Zwarte Piet was geweest en in onmin was geraakt met haar werkgever Sint Nicolaas en zich toen tegen hem had gekeerd, maar zelf zei ze in dit interview dat ze nu ze zich bij Denk had aangesloten voor het eerst 'een échte baan had', waarmee ze aangaf nooit iets bijzonders gedaan te hebben, wat ik al vermoedde.

Denk bleek opgezet door de uit de PvdA gezette klaag/klikturken Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Als uitgesproken Israëlhaters komen zij op voor honderdduizenden weerloze slachtoffers van het blanke niets ontziende racisme in Nederland. Synagogen beschermen, maar moskeeën overleveren aan de dagelijkse terreur van PVV stemmende primaten is wat deze 'denkers' diep heeft geschokt.
In april heeft beroepsmarokkaan en oud PvdA-lid Farid Azarkan zich ook al bij hen aangesloten, op zich vrij bijzonder omdat Farid in 2011 nog in een interview heeft gezegd: "Ik heb niet zoveel met Turken". Maar een gezamenlijke boosheid heeft dit kwartet bij elkaar gebracht. Nu Sylvana zich ook heeft gemeld bij deze beweging weet plotseling iedereen wie en vooral wat ze zijn.

Daar waar de PVV met Geert Wilders voorop alles wat licht getint tot donkerbruin is de schuld geeft van wat er maatschappelijk zoal misgaat, legt Denk de schuld bij iedereen die wit tot licht roze is. Denk vergroot discriminatie en racisme door blanken uit, net zoals Farid voor zijn aansluiting dat al deed, maar tegelijkertijd wordt er gezwegen over discriminatie en racisme waar de eigen etnisch culturele gemeenschap zich schuldig aan maakt. In de Marokkaanse cultuur wordt het huwen met een negroïde persoon nog steeds als onwenselijk beschouwd. En net als Nederland heeft Marokko ook een slavernijverleden. Ook negen van de tien Turkse Nederlanders trouwen binnen eigen kring. Armeniërs en Arabieren worden gezien als verraders van het Ottomaanse rijk. Waar is Denk als het om allochtoon racisme gaat? Ze willen discriminatie in Nederland voor eens en altijd in de kiem smoren, maar hierover zwijgen ze als het graf. De meeste allochtonen denken zo. "Mijn ouders accepteren nu eenmaal niemand van een ander volk, zo zijn ze nu eenmaal". Maar de blanke autochtoon moet wel openlijk en herhaaldelijk boete doen.

Ik heb even opgezocht of Denk misschien een afkorting was voor iets, zoals bijvoorbeeld Demagogische Erdoğanistische Nationalistische Klikpartij, maar het is echt alleen maar Denk. Dat is nogal een gotspe als je bedenkt dat ze kritiekloos middels de lange arm het gedachtegoed van hun Grote Leider Recep Erdoğan uitvoeren, er wordt dus niet echt zelf gedacht. Ze hebben zelfs een lijst met namen opgesteld van origine niet Nederlandse Kamerleden die niet stemmen zoals De Grote Leider het graag zou zien. Klikturken in optima forma.

Het begrip wat Sylvana toonde voor de arrestatie en het landarrest van columniste Ebru Umar in Turkije omdat Recep zich beledigd voelde door haar columns, was voor mij helemaal het toppunt. Aan de ene kant predikt ze dat allochtonen hier alle ruimte moeten krijgen om zichzelf te kunnen zijn, waarbij onze eigen normen en waarden soms ondergeschikt dienen te zijn, maar in het buitenland mag je gerust opgepakt worden als je iets hebt geschreven (in je éigen land, nota bene) wat de desbetreffende dictator niet bevalt. 'Leve de dubbele moraal' dichtte Annie M.G Schmidt al eens.

Moeten mensen als Geert Wilders en Sylvana Simons vervolgens op niet mis te verstane wijze bedreigd worden en o.a. middels social media de meest afschuwelijke verwensingen naar hun hoofd krijgen? Nee, absoluut niet! Maar één van de dingen die wij in Nederland, het land van de Oudejaarsconference en het cabaret, hebben bereikt is dat alles wat zichzelf serieus neemt mag worden bespot en gerelativeerd. Óók, of misschien juist als je een dictator met hele lange armen en net zulke lange tenen bent of als je als enigszins uitgerangeerde chronisch boze vrouw je plots aanmeldt bij de Bassie en Adriaan van de politiek. Dat vraagt om vrolijk cynisme en ironie, maar nooit om bedreigingen, dat moesten we maar aan de desbetreffende dictator overlaten.

Waar ik ondertussen niemand over hoor, maar wat ik hier en nu onder de aandacht wil brengen is de voorliefde voor geel haar van mensen met een wat verongelijkte negatieve racistische kijk op de wereld. Ik verdenk Geert en Sylvana ervan dezelfde kapper te bezoeken dan wel dat ze elkaars haar doen met dezelfde gele haarverf en dat de chemicaliën in die verf zich langzaam naar binnen vreet en hun hersentjes aantast. Zou daar onderzoek naar gedaan kunnen worden?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten