zaterdag 14 mei 2016

Grand gala concours eurovision de la chanson Européennes 2016

Afgelopen dinsdag en donderdag hebben zich 20 landen gekwalificeerd om vanavond mee te doen aan de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. 6 Landen zijn direct in de finale geplaatst, en dat zijn de volgende:

Duitsland
Ghost - Jamie-Lee Kriewitz
Ik moest meteen aan Minnie Mouse denken toen ik de 18 jarige Jamie-Lee in haar bühne-outfit van de Duitse preselectie zag, een kanshebber voor de Barbara Dex award van dit jaar als ze het vanavond ook aan zal hebben, maar dit geheel terzijde. Op 17 december 2015 won zij "The Voice Of Germany", en dit "Ghost" was haar debuutsingle, waarmee ze op 25 februari één van de tien kandidaten was om voor Duitsland aan het Eurovisie Songfestival mee te doen. En ze won. Ik vind het niet zo'n heel sterk nummer, beetje vlak en nietszeggend. Ben bang dat het in de onderste regionen zal eindigen.

Frankrijk
J'ai Cherché - Amir Haddad
Frankrijk stuurt dit jaar een regelrechte kopie van het winnende lied van vorig jaar, waarschijnlijk in de hoop eindelijk weer eens goed te scoren op het Eurovisie Songfestival. Ze bungelen de laatste jaren steeds onderaan. Het chauvinisme wordt daarbij zelfs even opzij gezet, want op de Franse coupletten volgt een Engels refrein. De goedlachse 31 jarige Amir is in dit vrolijke dansbare lied ernstig op zoek, maar heeft uiteindelijk gevonden. Tunesisch, Marokkaans, Spaans en Joods bloed stroomt door zijn aderen, maar Amir is geboren in Frankrijk, hij emigreerde op 8 jarige leeftijd naar Israël. Daar deed hij in 2006 mee aan de talentenshow "Kokhav Nolad" en in 2014 aan "The voice: La Plus Belle Voix" in Frankrijk. Amir is geboren met een doof rechteroor, maar doofheid heeft Beethoven er ook niet van weerhouden om muziek te maken. Het is een erg leuke inzending en Amir heeft een sympathieke uitstraling, dit móet dus wel beter gaan scoren dan voorgaande jaren.

Italië
Nessun Grado Di Separazione - Francesca Michielin
Tweede werd Francesca met dit lied op het "66e Festival della Canzone Italiana Di Sanremo", begin dit jaar. De winnaar, de band Stadio, zag af van een deelname aan het Eurovisie Songfestival, vervolgens werd Francesca gevraagd en ze accepteerde. Het lied moest worden ingekort naar de toegestane 3 minuten, én voor het festival zingt ze één keer het refrein in het Engels. Dat vind ik meer afbreuk doen aan het lied dan dat het iets toevoegt. Het is zo'n lekker pathetisch Italiaans lied, waar zo heerlijk dramatisch in bloemrijke taal over de liefde wordt gezongen en alle pijn die daar bij komt kijken, dat het Engelse stukje dat weer teniet doet. Il Volo van vorig jaar zijn grote schoenen om in te stappen, maar ik denk dat Francesca een eind gaat komen.

Zweden
If I Were Sorry - Frans Jeppsson-Wall
De 17 jarige Frans had al in 2006 op 8 jarige leeftijd een nummer 1 hit te pakken in Zweden samen met de band Elias met het lied  "Who's Da Man", over de voetballer Zlatan Ibrahimović. In 2008 had hij wéér een voetbalgerelateerde nummer 1 hit met "Fotbollsfest". Na jaren afwezigheid nam Frans deel aan het "Melodifestivalen", de roemruchte voorselectie voor het Eurovisie Songfestival van Zweden met dit leuke liedje wat je maar niet uit je hoofd krijgt als je het gehoord hebt. Zal Zweden dit jaar nóg eens winnen? Dat denk ik niet, maar Frans zal zeker goed scoren met "If I Were Sorry" 

Spanje
Say Yay - Barei
Er was wat protest te horen in Spanje toen bleek dat Barei voor het land naar het songfestival zou gaan met dit lied, want het is voor het eerst dat een geheel in het Engels gezongen lied Spanje zal vertegenwoordigen, en dat vond niet iedereen in het patriottische Spanje een goed idee. Barei is 34 en begon al op 16 jarige leeftijd met zingen. In 2001 deed ze als lid van het duo Dos Puntos mee aan een songfestival in Benidorm waar ze als tweede eindigde, maar doordat de winnaar werd gediskwalificeerd werd het duo alsnog als winnaar uitgeroepen. Kort daarna is Barei naar Miamai gegaan om zich op het Latin pop genre te werpen. Ze heeft een Spaanstalige cd gemaakt en een aantal Engelstalige singles. Dit "Say Yay" vind ik uitermate druk en schreeuwerig, niet mijn kopje thee, zeg maar.

Verenigd Koninkrijk
You're Not Alone - Joe & Jake
Twintigers Joe Woolford en Jake Shakeshaft deden vorig jaar los van elkaar mee aan "The Voice UK". Jake werd uitgeschakeld en Joe werd uiteindelijk 2e. Na afloop van het programma besloten ze samen te werken met als eerste resultaat hun deelname aan de Britse preselectie voor het Eurovisie Songfestival met een niet geheel zuiver gezongen "You're Not Alone". Desondanks wonnen ze toch en treden ze vanavond aan om de Union Jack te verdedigen. Ik schat hun kansen niet zo heel hoog in, hoeveel tienermeisjes, wat toch hun voornaamste doelgroep zal zijn, kijken er naar het songfestival?

Alle 26 kandidaten heel veel plezier en succes gewenst!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten