donderdag 12 mei 2016

Tweede voorronde Eurovisie Songfestival 2016 deel 2

Gisteren de eerste 9 inzendingen besproken die vanavond zullen strijden om een finaleplaats voor zaterdag aanstaande. Nu de volgende 9. Van deze 18 deelnemers gaan er 10 door.

Australië
Sound Of Silence - Dami Im
Door de grote fanbase in Australië mocht het land als cadeautje vanwege het 60 jarig bestaan van het festival vorig jaar eenmalig meedoen. Dat is van beide kanten zo goed bevallen dat ervoor gekozen is het te prolongeren. Maar nu moet Australië gewoon eerst in de voorronde een plaats voor de finale zien te veroveren, waar ze er vorig jaar direct in geplaatst waren. Al die jaren hebben ze goed geluisterd want het lied van Dami Im schuwt geen enkele songfestivalplatitude, ik kan er ook niets anders van zeggen dan dat het een veilige en goed in het gehoor liggende inzending is. Dami is 27 jaar en is op 9 jarige leeftijd van Korea naar Australië geëmigreerd. In 2013 won ze daar X Factor, en heeft al enige cd's op haar naam staan. Een plaats in de Eurovisie Songfestivalfinale van 2016 kan ze daar, volgens mij,  aan toe gaan voegen.

Slovenië
Blue And Red - Manuella Brečko
Ieder songfestival heeft zo z'n koffie inschenk- dan wel plaspauzemomentje, dit jaar is dat tijdens de 3 minuten van Slovenië. alles irriteert me aan dit nummer, de stompzinnige tekst en dan die verschrikkelijke manier van zingen van Manuella Brečko, met zo'n overslaande stem. Maar misschien zijn er mensen die het geweldig vinden, we zullen het zien. Manuella is 27 en heeft in 2012 al een poging gedaan om haar land te vertegenwoordigen op het songfestival, maar dit jaar mag ze dan. Niet geschikt.

Bulgarije
If Love Was A Crime - Poli Genova
Zangeres en actrice Poli Genova heeft vorig jaar het Junior Eurovisie Songfestival gepresenteerd, en in 2011 heeft ze Bulgarije ook al op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd met "Na Inat", maar bleef toen in de halve finale steken. Dat zal dit jaar niet gebeuren, dit aanstekelijke lied gaat ongetwijfeld door naar de finale. Echter, ik hoor een soort smurfenstemmetje door het nummer heen, en bij de live optredens die ik gehoord heb staat dat stemmetje op de muziekband. Als dat een door een mens ingezongen stemmetje is, is dat niet toegestaan. In de reglementen staat dat alle vocalen live moeten worden gezongen. Ik roep Kroatië uit 1999 nog maar even in herinnering waar bij het optreden van Doris Dragović en haar "Marija Magdalena" een heel kozakkenkoor te horen was op de muziekband, en dat heeft strafpunten opgeleverd. Ik hoop voor Poli en haar leuke inzending dat zij daarvan verschoont blijft.

Denemarken
Soldiers Of Love - Lighthouse X
Het trio Lighthouse X bestaat uit dertigers Søren Bregendal, Johannes Nymark en Martin Skriver en is in 2014 opgericht met het doel om mensen te helpen die voor uitdagingen in het leven staan. Ze werken als ambassadeurs voor drie verschillende non-profit organisaties die elk ook een percentage krijgen van de verdiensten van de groep. Het lied "Soldiers Of Love" onderstreept hun idealen. Het is een vriendelijke popdeuntje en met het nobele streven van de groep gun je ze toch een finaleplaats.

Oekraïne
1944 - Jamala
Vorig jaar zong Armenië een lied over de genocide op hun volk door de Turken de finale in, en dit gezellige initiatief wordt nu voortgezet door de 32 jarige Jamala die in "1944" de deportatie van 240.000 Krim-Tartaren naar Centraal Azië door Stalin in herinnering roept. Haar oma en diens 5 kinderen hoorden daar ook bij. "Vreemdelingen komen naar je huis en ze vermoorden jullie allemaal, en ze zeggen we zijn niet schuldig" is de eerste zin van deze inzending. Geeft de nootjes nog maar eens door.

Noorwegen
Icebreaker - Agnete Johnsen
Net als Australië zendt Noorwegen een typisch songfestivalliedje naar het festival. Alles klopt, het is veilig, maar daardoor ook een beetje saai. Dat ligt niet aan de vocalen van de 21 jarige Agnete, die zijn prima. Agnete startte haar carrière al in 2008 met de groep BlackSheeps waarmee ze op "Melodi Grand Prix Nordic" op de eerste plaats eindigde met "Oro Jaska Beana", wat ook een nummer 1 positie in de Noorse hitparade scoorde. In 2011 nam de groep deel aan de Noorse voorronde voor het Eurovisie Songfestival dat jaar, ze werden 2e. Daarna werd de band opgeheven en nu mag Agnete dan solo haar land vertegenwoordigen. Het zal er om hangen of ze doorgaat, ik denk het wel. Net.

Georgië
Midnight Gold - Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz
De band rond Nika Kocharov bestaat al 16 jaar, en is een bekende naam in de hoek van de alternatieve rock en de festivals. Wat moet zo'n band op het uiterst commerciële Eurovisie Songfestival? Geen idee, maar hun naar de jaren 80 neigende inzending is wel een leuke verademing tussen alle glitters en blote japonnen. Benieuwd wat het gaat doen, ik denk juigend door of roemloos ten onder, geen middenweg.

Albanië
Fairytale - Eneda Tarifa
De 34 jarige Eneda heeft al 4 keer eerder een poging gewaagd om haar land te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie podium, en nu is het dan eindelijk gelukt. Het is een niet al te opvallende bijdrage, maar Eneda is goed bij stem, dat is een pre. In eigen land is ze ook presentatrice van het programma "Portokalli".

België
What's The Pressure - Laura Tesoro 
"Another One Bites The Dust" van Queen, daar ligt de basismelodie van deze inzending wel heel dicht tegen aan. Daar heeft de 19 jarige Laura Tesoro geen idee van, want toen was ze nog niet geboren. In België is ze bekend als soapactrice in de serie "Familie", daar is ze op eigen verzoek mee gestopt om zich te richten op haar muzikale ambities, die begonnen in 2014 met "The Voice Of Vlaanderen", waar ze 2e werd. En nu mag ze België dan vertegenwoordigen met dit dansbare liedje. Nu maar hopen dat de erven Mercury niet van zich laten horen. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten