dinsdag 19 november 2013

In loving memory: Eva Gabor (1919-1995)

Eva Gabor was de jongste van de drie Hongaarse Gabor zussen en de eerste die naar de Verenigde Staten emigreerde na haar huwelijk met de Zweedse dokter Eric Drimmer in 1939. In 1941 maakt ze haar debuut als actrice in de film "Forced Landing". Eva verscheen in verschillende films, TV-series en stond ook op het toneel. In het seizoen 1953-54 kreeg ze haar eigen talkshow "The Eva Gabor Show".

Haar grootste succes behaalde ze met haar rol van Lisa Douglas in de populaire TV serie "Green Acres", welke van 1965 tot 1970 heeft gelopen. Ook heeft Eva stemmen ingesproken voor verschillende Disney films, o.a. "The Rescuers". Na 40 jaar afwezigheid heeft Eva voor het programma "Lifestyles Of The Rich And Famous", nadat het communisme was verdwenen, haar geboorteland Hongarije in de jaren 90 bezocht.

Van de drie zussen was Eva degene met het meeste talent, zo werd beweerd en naast haar acteercarrière heeft ze ook een pruikenimperium opgezet, Eva Gabor Wigs. De Gabors waren ook altijd graag geziene gasten in diverse talkshows en hoe ouder ze werden hoe meer Zsa Zsa, de middelste en meest bekende zus, en Eva op elkaar gingen lijken, maar geen van beiden konden het waarderen als ze voor de ander werden aangezien. De zussen beconcurreerden elkaar voor de spaarzame rollen die er waren voor actrices met een Hongaars accent, en er was wel eens mot, maar als het puntje bij paaltje kwam bleek het bloed dikker dan water en waren de Gabors één front.

In 1995 maakte Eva een val in bad en brak haar heup, in het ziekenhuis kreeg ze longontsteking en is door ademhalingsproblemen overleden. Ze werd 76 jaar.

Eva In het begin van haar carrière
Eva ten tijde van "Green Acres"


Eva met zus Zsa Zsa

2 opmerkingen:

  1. Ik kon haar eigenlijk alleen als de stem van o.a. Bianca uit 'De Reddertjes'. Maar het blijkt dat ze zeer getalenteerd was..

    BeantwoordenVerwijderen