maandag 14 augustus 2017

Amerikaanse nazi's

De wijze waarop Donald Trump zijn standpunten over het voetlicht bracht en zijn idolate kritiekloze achterban deden mij al in een vroeg stadium een vergelijking met Adolf Hitler maken. Dit vonden sommigen wat ver gaan, 'Ach, laten we eerst maar es zien hoe het loopt'. Ik vraag me af hoeveel mensen er zijn die op dit moment, zo'n 7 maanden na zijn inauguratie, nog zo denken.

Met een Derde Wereldoorlog nakende mede veroorzaakt door onze Donald, waren we afgelopen zaterdag getuige van de grootste demonstratie van extreem-rechts (Donald's achterban) in de Verenigde Staten sinds decennia, in Charlottesville in Virginia. Er zijn drie doden gevallen en tientallen gewonden. Twee agenten zijn om het leven gekomen doordat een politiehelikopter neerstortte, waarvan de politie zegt dat dit direct verband houdt met de demonstratie, hoe zeiden ze er niet bij. Een 20 jarige nazi reed in op de tegendemonstranten en daarbij overleed de 32 jarige Heather Heyer.

Doordat Donald, zoals was te verwachten, wat lauwtjes reageerde op de gebeurtenissen, het zijn tenslotte zijn kiezers, menen de nazi's dat ze, mede daardoor, een soort overwinning hebben behaald. Zij scandeerden leuzen tegen Joden, homo's, iedereen met een andere huidskleur in het algemeen en immigranten in het bijzonder, daarbij zwaaiend met nazi-vlaggen en Confederatievlaggen ook droegen ze Ku Klux Klan-insinges. Vanzelfsprekend waren ze ook zwaar bewapend met geweren, pistolen, stokken en stenen.

Extreem-rechts was er altijd al in Amerika, maar de verkiezing van Donald Trump tot president heeft ze een boost gegeven. Steve Bannon, één van Donald's kopstukken sympathiseert met de extreem-rechtse beweging. Donald weigerde het extreem-rechtse geweld te veroordelen, dat heeft hij in het verleden ook nooit gedaan, dus consequent is hij wel.

Gelukkig wordt daar waar deze groep voor staat maar door een klein deel van de Amerikanen gedeeld, het overgrote deel veroordeeld dit scherp, zelfs uit eigen conservatieve kring. Deze hele diep trieste vertoning leidt natuurlijk wel de aandacht af van het hele gedoe met het andere haar-icoon Kim Jung-un.

Ook hier zeggen foto's meer dan woorden.















Heather Heyer, de vrouw die door nazi James Alex Fields werd aangereden en als gevolg daarvan overleed.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten