donderdag 10 augustus 2017

In Memoriam: Glen Campbell

Het zijn meer nummers, maar één van de liedjes die, als ik het hoor, me direct terug katapulteert naar de jaren 70 is "Rhinestone Cowboy" van Glen Campbell, die er in de nazomer van 1975 een grote hit mee had in Nederland. In Amerika won Glen in 1967 een Grammy Award in maar liefst twee categorieën, de beste countrysingle voor "Gentle On My Mind", en voor de beste popsingle, "By The Time I Get To Phoenix", wat ik persoonlijk nog steeds één van de beste composities ooit vind.

Voor dit alles had Glen een hele goede naam gemaakt als sessiemuzikant, met een aantal anderen behoorde hij tot de 'Wrecking Crew', een groep muzikanten die het instrumentale gedeelte voor hun rekening namen op talloze wereldhits van diverse artiesten zoals, Frank Sinatra, Monkees, Elvis Presley en Mama's & Papa's. Ook waren zij het die op "Good Vibrations" te horen waren van de Beach Boys.

In Amerika steeg zijn ster tot grote hoogte, hij bracht 64 albums uit, had 82 singles in de hitparade, heeft in een aantal films gespeeld, had een eigen tv-show en was gast in vele andere tv programma's.
Hij huwde vier keer en heeft vijf zoons en drie dochters. Ook waren zijn problemen met alcohol en drugs geen geheim. Nadat hij dronken achter het stuur een auto-ongeluk veroorzaakte, heeft hij een gevangenisstraf van 10 jaar uitgezeten.

In Juni 2011 maakte Glen bekend dat hij aan Alzheimer leed. Hij ging een afscheidstournee maken met drie van zijn kinderen in de band. De laatste show was op 30 november 2012. Zijn afscheid op tv was op 12 februari 2012 waar hij tijdens de uitreiking van de Grammy Awards nog één keer "Rhinestone Cowboy" zong. Op 8 augustus j.l. is Glen overleden aan de gevolgen van zijn ziekte, hij is 81 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten