donderdag 24 september 2020

Cristal d'Arques

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was ik bezig om, zoals dat toen werd genoemd, 'mijn uitzet bij elkaar te verzamelen'. Ik had mijn oog laten vallen op een wit eet-, thee- en ontbijtservies van Seltmann Weiden verkrijgbaar bij de Bijenkorf. Je kon het helemaal zelf samenstellen. Ik vond het zo mooi omdat het wit met een zilver randje was en achtkantig maar wel met ronde vormen. Ik was verrukt toen het werd geleverd. De dame van de Bijenkorf bezwoer me dat het servies altijd bijbesteld kon worden in geval van breuk. Ik hoorde onze buurvrouw Nelly nog zeggen: 'Ach in het begin ben je zuinig maar als er eens wat breekt dan bestel je dat nooit meer bij'. Ik weet nog dat ik dacht, dat zal mij niet gebeuren!

Nu zo'n 35 jaar later moet ik mompelend en naar m'n schoenen kijkend bekennen: het is me wel gebeurd. Er zijn in de loop der jaren een schaal en twee ontbijtbordjes kapot gegaan, en in de tijd dat ik een vaatwasser had zijn er van sommige onderdelen stukjes afgegaan. Maar ter mijn verdediging: de dame van de Bijenkorf heeft gelogen, het servies is niet meer bij te bestellen!

Tegelijk met het servies had ik ook mijn oog laten vallen op een glasservies van Cristal d'Arques, glazen die net als het servies ook 'kantig' waren. Dat vond ik mooi bij elkaar passen. Van die glazen kocht ik iedere maand een doosje van zes bij V&D waar ik toen werkte en waar ik korting genoot. In totaal acht verschillende glazen van borrelglaasjes tot champagneglazen. Die champagneglazen heb ik met enige regelmaat in tv-series gezien, Joan Collins dronk er als Alexis uit in 'Dynasty' bijvoorbeeld. Van de wijn glazen zijn er enkele gebroken en net als van het servies zijn van sommigen stukjes afgebroken door de vaatwasser. 

Die met die stukjes eraf irriteerde me, die kun je niemand voorzetten. Ik ging eens googelen, en dit glasservies van Cristal d'Arques, Eclat Longchamp genaamd, is nog steeds te bestellen! Dus die met stukjes eraf heb ik in de glasbak geworpen en heb een doosje witte en een doosje rode wijnglazen besteld. Het bleek dat ik nooit rode wijnglazen heb gehad, maar nu wel. De witte wijnglazen zijn weer voltallig, maar de portglazen waar er ook vier van zijn gesneuveld zijn helaas niet meer in het huidige assortiment.

Ik heb er daar nog maar twee van en mijn licht autisme dwingt me om toch op zoek te gaan naar nog vier portglaasjes van Cristal d'Arques Eclat Longchamp. Misschien kunt u die dit leest mij daarbij helpen, schrijft u even mee? Het gaat dus om Cristal d'Arques Eclat Longchamp portglaasjes van 12cl en 14,5 cm hoog. (De witte en rode wijnglazen zijn respectievelijk 17 en 25 cl). Een doosje van zes zou ook welkom zijn. Op het wereld wijde web staan ze, maar steeds met de mededeling 'uitverkocht'. En in het huidige Eclat assortiment zitten ze niet meer. 

Dit alles natuurlijk om mijn jonge zelf, die het zich niet zou laten gebeuren wat buurvrouw Nelly voorzag, met een knipoog van 35 jaar later te laten weten dat het glasservies in ieder geval compleet wordt gehouden. 

Van links naar rechts: rode wijnglas, witte wijnglas en portglas. En om die laatste gaat het. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten