dinsdag 29 september 2020

De tweede ronde

Voor iedereen met ogen in zijn/haar hoofd en een beetje verstand is het natuurlijk geen verrassing dat er nu een tweede cornagolf is. Je zag het aankomen, het beleid voor de gewone mensch leunde zwaar op hun eigen verantwoordelijkheid waardoor de maatregelen veel te vrijblijvend waren en daardoor ook verwarrend. Velen hielden zich keurig aan de regels, maar veel anderen meenden te snel dat alles wel weer kon, met de nieuwe maatregelen die vanavond om 18.00 uur ingaan als gevolg. 

Voor de horeca is het een hard gelag, moesten zij eerst op last van de overheid zes weken dicht, nu dienen ze om 22.00 uur 's avonds de deuren te sluiten. Uitzonderingen daar gelaten hielden de meeste horeca gelegenheden zich aan de restricties die voor hen golden, juist uit angst voor boetes of sluiting. Voor het grootste gedeelte hebben we deze nieuw afgekondigde maatregelen aan onszelf te danken, wij het gepeupel aan wie Mark Rutte en de zijnen zoveel eigen verantwoordelijkheid hadden toegeschreven hebben ernstig gefaald. Te veel kunnen die verantwoordelijkheid niet aan om nog maar te zwijgen over de lichte beperkingen in bewegingsvrijheid die voor sommigen gelijk schijnen te staan aan de dood. 

Ik ga er niet vanuit dat de harde kern van de 'ik heb récht op'-mensen zich nu ineens wel aan de maatregelen zullen houden. Zodat de drie weken die voor deze nieuwe maatregelen staan met een aan zekerheid grenzende veronderstelling gewoon zullen worden verlengd en aangescherpt. Nederlanders raak je over het algemeen in hun portemonnee, dus ik denk dat minder vrijblijvendheid en iets strenger handhaven met boetes wellicht zal stimuleren om er iets bewuster in te staan. De zevenduizend (!) mensen die hun boete aanvechten geeft al aan hoe erg ze het vinden om te moeten betalen voor hun eigen onachtzaamheid en ik zag gisteren dat het niet zomaar wordt kwijtgescholden, het wordt eventueel wel verminderd als de situatie waar de boete voor werd opgelegd daartoe reden geeft. 

Ik zie gelukkig heel veel begrip en welwillendheid voor de nieuwe maatregelen en juist dat veel mensen het 'advies mondkapjes', wat er nu is, graag als verplicht zouden zien, alleen al om discussies te voorkomen als het bij de ene winkel wel moet en bij de andere niet. De lontjes zijn al zo kort en dan leg je het probleem bij de winkelier neer die daar dan mee moet dealen. Maar, zoals verwacht, ook genoeg ophoktokkies die met het schuim op de mond en gevaarlijk oplopende bloeddruk ook van zich doen spreken, zoals de voorbeelden hieronder:  

- Het nog verder beperken van de groepsgrootte is een aantasting van het recht op vereniging en vergadering!

- Kom in opstand en kom in verzet! En laat van je horen dat je het niet eens bent met de maatregelen.

- Dictatorschap is wanneer je de bewegingsvrijheid van gezonde mensen beperkt.

Speciaal voor hen is er een codicil in het leven geroepen:






Geen opmerkingen:

Een reactie posten