vrijdag 15 september 2023

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid, kent u die uitdrukking, thuis of op uw werk. Bestaanszekerheid. Het is in ieder geval het woord du jour in deze verkiezingstijd, van links tot rechts. Terwijl het een nogal leeg begrip is. Toch worden we ermee om de oren geslagen, en iedereen geeft er zo z'n eigen draai aan.

Zo vindt Partij van de Arbeid/GroenLinks, dat er bestaanszekerheid voor iedereen moet zijn, niemand uitgezonderd. Hoe lief is dat? Nobel ook, maar tegelijkertijd ook heel onrealistisch. Hoe iemands bestaan verloopt is nogal van wat factoren afhankelijk, waaronder de eigen keuzes die mensen maken. Er zijn nu eenmaal mensen die, al dan niet bewust, verkeerde keuzes blijven maken. Hen bestaanszekerheid garanderen is utopisch.

VVD vindt bestaanszekerheid enkel belangrijk voor de grote bedrijven, daar moeten de miljoenen, nee, miljarden heen, dan komt het vast allemaal goed. Bij SGP en ChristenUnie is men alleen zeker van het bestaan van God, het CDA noem ik hier niet, aan die partij is niets christelijks, het is een partij die met alle winden mee waait een soort radicaal midden, maar ze zwenken net zo makkelijk uit naar rechts of links als het voor hen beter uitkomt. Bij de Partij voor de Dieren is het duidelijk geworden de afgelopen week dat dieren zoveel leuker zijn dan mensen, vooral hun eigen bestuur is van de ratten besnuffeld. Ik zou als ik hen was maar voor mijn eigen bestaanszekerheid vrezen. 

Bij PVV, FvD, Ja21 en nog wat loslopende extreem rechtse mannekes en vrouwkes is bestaanszekerheid er vooral voor de witte in Nederland geboren mens tot minstens 8 generaties terug. Mensen van kleur en buitenlandse afkomst, wederom tot minstens 8 generaties terug, in het algemeen en vluchtelingen in het bijzonder hebben bij hen geen zekerheid van bestaan en al helemaal niet in ons land. Voor de Boeren Burgers en Buitenlui is het van meet af aan duidelijk geweest: bestaanszekerheid geldt vooral voor boeren, hen dient geen strobreed in de weg gelegd te worden. Ja, dan gaat de natuur er maar aan, maar zij moeten en zullen boeren met die duizelingwekkende hoeveelheid vee, want anders hebben wij geen eten, zo willen ze ons, het gepeupel, doen geloven. 

En zo zijn er nog veel (te veel) andere partijen voor wie bestaanszekerheid het toverwoord is en er hun achterban mee willen bedienen, maar het blijft hangen in algemeenheden. U dient gewoon zelf uw eigen bestaan zekerheid te geven door te doen wat voor u goed is en goed voelt. En ja, dan maakt u soms verkeerde keuzes, God weet dat ik dat ook heb gedaan, maar dan lost u dat zoveel mogelijk zelf op. En dan, als er één ding zeker is in het bestaan, is het dat niets zeker is. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten