zaterdag 16 september 2023

Een blij mens

Wat is er fijner dan iemand verrassen of blij maken, zelfs al ken je die persoon niet. Ik ben lid van een Facbookgroep over V&D waar ik 35 jaar gewerkt heb, er worden vaak leuke foto's en berichtjes in gedeeld en eergisteren was er een oude foto van V&D Leyweg in Den Haag geplaatst met daaronder de vraag of iemand zich wellicht Adrie Berkeveld nog kon herinneren. Het was haar kleindochter die dat wilde weten. Ze wist dat haar oma er in 1960 was begonnen, maar tot wanneer? En welke afdeling?

V&D Leyweg was een kleine vestiging, meer een buurtwinkel. Ik woonde in de wijk en kwam er van kinds af aan al als klant en vanaf 1982 tot 1989 heb ik er ook gewerkt en de naam mevrouw Berkeveld deed wel een belletje rinkelen, maar ik had er geen beeld bij. Gisteren antwoordde de kleindochter met twee foto's van oma, één uit 1960 en één uit 1976 en jawel hoor, ik herkende haar. Ik moest wel even heel diep nadenken op welke afdeling en tot me kwam kwam het beeld van de afdeling chocolaterie met ook losse koekjes en drop wat toen nog werd afgewogen. 

We gingen nog wat over en weer met vragen van haar en antwoorden van mij, ook dat toen ik er werkte zij er ook nog was, maar dat er in 1983 een regeling was voor de 57½ jarigen, die konden er toen uit, dus misschien was haar oma toen gestopt. Maar oma was van 1930 dus heeft ze er langer gewerkt. Heel diep in mijn geheugen schoof er een laatje open met daarin het vermoeden dat ik ooit ergens een foto had gezien waar mevrouw Berkeveld op stond. 

Even zoeken.....en ja, ik had 'm gevonden. Onderstaande foto, gemaakt in de kantine waar men in die dagen nog lustig kon roken. Die foto is van rond 1987, dat is op te maken uit de eerste ronde (afschuwelijke) bedrijfskleding die we toen hadden. Mevrouw Berkeveld is de dame helemaal vooraan met de roze oorbellen. Mijn vermoeden dat zij op de chocolaterie werkte klopte, want ze zit aan de 'supermarkttafel'. In de kantine was er heel organisch een tafel ontstaan waar de mensen uit de supermarkt bij elkaar zaten in de pauzes.

Haar kleindochter was helemaal verguld met de informatie en de foto, ze herkende meteen de roze oorbellen van oma. Ik denk zomaar dat oma Berkeveld niet meer onder ons is, dus hoe leuk is het voor haar kleindochter om op een doordeweekse vrijdag een foto te zien van haar oma, lachend met haar collega's op het werk. 

Helemaal rechts vooraan mevrouw/oma Berkeveld met de roze oorbellen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten