maandag 4 september 2023

Zwanenmeer

U weet vast nog wel dat er in de twee vijvers rond mijn woning graag zwanen bivakkeren. Tot voor twee jaar geleden was er ook een koppel dat jarenlang aan de rand van de kleine vijver hun nest maakten. Nu zien we regelmatig een zwanengezin met opgroeiende jongen in de beide vijvers zwemmen en ze zitten vaak aan de rand van de grote vijver, met naast zich, heel bijzonder, het nijlganzengezin. Tot voor kort konden de zwanen, met name meneer Zwaan, dit gezin niet uitstaan, maar ze zijn wellicht aan elkaar gewend nu.

Afgelopen vrijdag zag ik plots twee buurvrouwen rond de kleine vijver lopen die ik vanuit mijn keukenraam kan zien. Daar lopen eigenlijk maar heel zelden mensen. Maar ik zag aan de overkant op een heel vreemde plek één van de jonge zwanen zitten. Ze konden dichtbij komen. Een andere jonge zwaan kwam er ook aan en ging eens bij zijn broertje/zusje kijken. Ik ben dan niet het type om me er tegenaan te bemoeien. Er was blijkbaar iets aan de hand en er waren al mensen mee bezig, dan hoef ik dat niet ook nog es te gaan doen.

Dan is daar natuurlijk de buurtapp zodat ik dan alsnog te weten kom wat er aan de hand was. Er was een zwanenkoppel met kroost van een heel andere waterplek komen buurten in 'onze' vijvers. Ze konden niet meer weg omdat er aan de weg die tussen onze vijvers en de plek waar deze zwanen vandaan kwamen opnieuw wordt geasfalteerd en er hekken zijn geplaatst. Dit zwanenkoppel viel de jonge zwanen aan en probeerden ze te verdrinken. De in paniek weggevluchte ouders van de kinderen konden ook niet meer terugkomen vanwege hetzelfde euvel. Een tweede aanval op de zwanenkinderen heeft een buurman kunnen voorkomen. 

Ik las in de buurtapp dat er wel professionele hulp op afstand was die de bezorgde buren hebben geholpen met hoe dit aan te pakken. Twee dagen zijn ze er mee bezig geweest, ik zag ze zaterdagavond weer in de weer, en uiteindelijk is het gelukt om de zwanenouders en -kinderen weer bij elkaar te brengen. Ik meen dat sterke buurmannen het hek wat opzij hebben gezet en dat de zwanen over de inmiddels opgedroogde weg weer naar hun eigen territorium zijn geleid. 

De vier zwanenkinderen.
Het gezin weer herenigd. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten