zondag 24 september 2023

Langs de IJssel

Naast een begenadigd acteur is Huub Stapel ook een goed verteller en interviewer en dat alles komt samen in de programma's die hij maakt over Nederland, 'Het Dorp', over de verschillende dorpen in Nederland en hun tradities en wetenswaardigheden. 'Eens Ging De Zee Hier Tekeer', over de transformatie van de Zuiderzee naar het IJsselmeer en 'Langs De Kust', over de Nederlandse kust van Zeeland tot aan Groningen. Je hangt aan zijn lippen hoe hij op een fijne ontspannen manier interessante dingen met ons deelt, maar ook de bijzondere mensen die hij ontmoet die zoveel te vertellen hebben. Het is alsof je er zelf bij bent.

Dus toen ik enkele weken geleden vernam dat er een nieuw programma kwam met Huub onder de titel 'Langs De IJssel', was ik meteen enthousiast, ook omdat ik 'aan den IJssel' woon en dus verwachtte dat Huub wellicht zaken uit mijn woonplaats wist op te diepen die ik nog niet wist. Bij de allereerste aflevering werd het pijnlijk duidelijk dat ik op school niet zo heel goed opgelet heb. Het ging helemaal niet over de rivier waaraan ik woon, maar over de Geldersche IJssel die van Westervoort naar het Ketelmeer stroomt. Ik woon aan de Hollandsche IJssel. 

Deze kleine deceptie drukte de pret niet, want ik geniet alweer enige weken van alle weetjes en de mooie beelden van de Geldersche IJssel, de prachtige mensen met wie Huub in gesprek gaat en de pittoreske plaatsen langs de rivier die hij laat zien.

Zo kwam ik er plots achter dat hij al eerder dezelfde soort programma's heeft gemaakt over de Maas en de Rijn, die tot mijn schande volledig aan mij voorbij zijn gegaan. Maar ik zie dat die, o wonder van de hedendaagse mogelijkheden, zijn terug te kijken. Dat ga ik zeker doen. En wie weet zal Huub toch ook eens langs de Hollandsche IJssel gaan. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten