zaterdag 2 september 2023

Och heden....

Het zomerreces is voorbij en er gaat weer politiek bedreven worden in het Haagse. Op 22 november zijn er verkiezingen vanwege een maar weer eens gevallen kabinet. U heeft meegekregen dat de één na de ander die jarenlang beeld- en beleid bepalend waren in de Tweede Kamer ermee gaan stoppen, zelfs mannenbroeder Kees van der Staaij van de SGP die het langstzittende lid van de Kamer is, is er klaar mee. Als hij weggaat is Geert Wilders van de PVV het langstzittende Tweede Kamer lid. Dat geeft wel de situatie van ons land aan. 

Gisteren heb ik met open mond van ongeloof, omdat het rechtstreeks uit een satirisch programma leek te komen, gekeken naar de immer met gifgroene lappen omhulde Caroline (Kèro'lai'n) van der Plas. De Louisa Janssen van de politiek weet toch zelf ook wel dat ze een schertsfiguur is. Het kabinet was nog maar net gevallen of ze liet al weten geen premier te willen worden omdat ze niet op hakken wil lopen. Lieverd, je hebt er gewoon de capaciteit niet voor. Maar de groene wicked witch of the west is niet voor één gat te vangen. Gisteren schoof ze de uitgerangeerde ex CDA'er Mona Keijzer naar voren als eventuele premier kandidaat mocht haar Boeren, Burgers en Buitenlui partij onverhoopt de grootste partij worden. Dit Edammer opportunistische zilveruitje die menig (extreem rechtse) complottheorie aanhangt had al zo heel casual haar lidmaatschap van het CDA opgezegd enige tijd geleden. En nu is ze dan de nummer twee van de boerenpartij, met, heel belangrijk voor haar ego, zo zag ik aan haar lichaamstaal, zicht op premierschap, dat is haar bij het CDA nooit gelukt, want net als Caroline (Kèro'lai'n) is ze daar natuurlijk helemaal niet geschikt voor. 

En alsof dat nog niet hilarisch genoeg is, zijn PVV'er Lilian Helder en JA21'ers Derk Jan Eppink en Nicki Pouw ook, per direct (!), overgestapt naar BBB, zodat deze partij nu met vier zetels in de Kamer zit tot aan de verkiezingen in november. Farce Majeure had in de jaren zeventig ooit een liedje: 'Ja, dat kan toch allemaal maar in Nederland'. Het blijkt nog steeds actueel. Nu deze extreem rechtse politici met open armen worden ontvangen door boerenoma is het wel duidelijk waar haar partij staat, dat was natuurlijk al bekend, maar nu kan er niet meer omheen gedraaid worden. 

Maar nee, de grootste partij zullen ze gelukkig niet worden, dus premierschap zal Mona ook nu weer aan haar neus voorbij gaan. Ik vermoed ook zomaar dat BBB geen regeringspartij wordt, en met zoveel extreem rechtsen in hun midden is het een kwestie van tijd dat ook hier men weer rollebollend over straat gaat. En dan is er nog Dilan Yeşilgöz, lijsttrekker van de VVD, die met droge ogen beweert dat het te veel over de politici zelf ging en het weer over de mensen in het land moet gaan. De vrouw zat, godbetert, zelf in een regeringspartij! Daarnaast wil ze, zelf ooit assielzoekster, best met het extreem rechtse, haatdragende PVV in zee gaan. 

Het gaat een vermakelijke tijd worden tot aan de verkiezingen op 22 november. 

Mona Keijzer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten